2024/04/25

Argentiniečiui Lietuva – dar viena gyvenimo stotelė

Argentinietis Carlos Gonzalo Rojas su šeima (iš kairės): vyresnysis sūnus Deivis, žmona Dovilė ir jaunylis Jokūbas.
Jurgitos Banionienės nuotrauka

Iš Argentinos kilusį Carlos Gonzalo Rojas prieš dešimtmetį į Lietuvą atsikvietė meilė ir siekis įgyvendinti vieną didžiausių savo svajonių – baigti odontologijos studijas. Tai pasiekti pavyko. Išsipildė ir dar viena kiekvieno mediko siekiamybė – turėti nuosavą kliniką. Su šeima Carlos Kupiškyje gyvena jau trejus metus. Pabėgę iš didmiesčio, pas mus jie rado ramybę ir saugumą. Nežinia, kaip gali nutikti, tačiau kol kas su žmona Dovile ir dviem sūnumis gydytojas odontologas planuoja likti ir ateitį kurti mūsų mieste.

Apie mediciną svajojo nuo paauglystės

44 metų C. Rojas gimė ir augo Argentinoje, didžiuliame apie 3 milijonus gyventojų turinčiame Rosario mieste. Jo mama – pedagogė, tėtis įgijęs dvi specialybes – buhalterio ir agronomo-inžinieriaus. Carlos augo gausioje šeimoje – turi dar tris brolius ir seserį. Jis ne vienintelis medikas savo šeimoje, vienas iš Carlos brolių dirba greitosios medicinos pagalbos skyriuje, kitas yra įgijęs gydytojo kardiologo specialybę. Sesuo – profesionali fotografė. Argentinietis pabrėžė, kad nuo vaikystės su seserimi jį siejo glaudus ir artimas ryšys, galbūt, todėl, kad jie buvo pametinukai.
Sulaukęs 17 metų, Carlos išvyko gyventi į JAV. Čia gyveno keli jo giminaičiai, todėl jaunuolis ryžosi ieškoti savo laimės šioje šalyje.

Nuo paauglystės vyras turėjo svajonę tapti stomatologu. „Mano dėdė yra stomatologas, kartą, neturėdamas asistento, jis paprašė manęs padėti. Tada man buvo apie 13 metų. Šis darbas labai patiko, nuo to laiko ėmiau svajoti apie šią profesiją“, – prisiminė C. Rojas. Jis pasakojo, kad būdamas vaikas visada mėgo smulkius, kruopštumo reikalaujančius užsiėmimus, pavyzdžiui, išardyti ir vėl surinkti radijo aparatūrą, o kartą net sugebėjo išardyti šveicarišką tetos ant stalo netyčia paliktą laikrodį.

JAV C. Rojas dirbo stomatologo asistentu ir įgijo dantų techniko specialybę. Tęsti mokslus nutarė Didžiojoje Britanijoje, o nutiko taip, kad juos baigė Lietuvoje. Pirmą kartą apie mūsų šalį jis išgirdo dar sovietiniais metais, gyvendamas Amerikoje. Tarp vyro pažįstamų ir draugų buvo ir lietuvaičių. Pažintis su viena jų – Dovile, įvykusi Didžiojoje Britanijoje, lėmė tai, kad šiuo metu vyras savo gyvenimą kuria būtent mūsų šalyje.

Susitikti buvo lemta

Iš Jonavos kilusi Dovilė tuo metu, kai Carlos mokėsi Didžiojoje Britanijoje, taip pat viešėjo šioje šalyje. Abu susitiko Braitono mieste. Moteris prisiminė, kaip jiedu susipažino. „Buvau bebaigianti teisės magistro studijas universitete ir tvirtai žinojau, kuo noriu būti ir su kokiu žmogumi sieti savo gyvenimą. Ilgai ieškojau savo žmogaus, ir kai sutikau Carlos – abejonių nebeliko. Sutapo mūsų požiūris, siekiai ir interesai. O ir vidinė nuojauta visą laiką buvo, kad mano būsimasis vyras bus ne lietuvis. Šiandien esu dėkinga likimui, kad sutikau puikų vyrą“, – šypsojosi Dovilė.

Susipažinęs su būsima žmona, Carlos nutarė atvykti į Lietuvą. Šį sprendimą lėmė ir tai, kad jis visada mėgo keliauti, drauge ieškojo savęs ir savo vietos. Ją atrasti buvo lemta čia, Lietuvoje. „Yra laikas, kai nežinai, nesi tvirtai apsisprendęs, ieškai, o kai surandi tai, ko laukei, ne taip svarbu, kur liksi, tai gali būti ir Kupiškis“, – kalbėjo Carlos. Lietuvoje C. Rojas rado ir patrauklias studijas, skirtas užsieniečiams. Sveikatos mokslų universitete jis baigė užsieniečiams skirtą studijų programą.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“


——-
Autorius: Jurgita BANIONIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video