2024/05/18

 

Diskusija – nauji pilietinės visuomenės iššūkiai

Kultūrologas ir visuomenės veikėjas Darius Kuolys sakė, kad vienas iš visuomeninių judėjimų tikslų burti žmones ginti viešąjį interesą.
Autorės nuotrauka

Praėjusį ketvirtadienį, spalio 8 d., Kupiškio kultūros centro vitražų salėje surengtas susitikimas su kultūros istorijos tyrinėtoju, visuomenės veikėju Dariumi Kuoliu, buvo gvildenama tema „Su kokiomis atsakomybėmis šiandien Lietuvoje susiduria pilietinė visuomenė“. Susitikimą organizavo asociacija „Kupiškio kraštą keiskime kartu“.

Nori įvairovės

Susitikimo pradžioje D. Kuolys pristatė kartu su juo atvykusius svečius: žurnalo „Liaudies kultūra“ vyr. redaktorę Saulę Matulevičienę, skulptorę Joaną Noreikaitę ir žurnalistą bei verslininką Marių Matulevičių – savo bendražygius, kuriems svarbios bendruomenės problemos ir noras būti alternatyvia sustabarėjusios partinės šalies valdymo sistemos jėga.

Pasak D. Kuolio, žmonės nori politinės įvairovės. Jaučia, kad tradicinės partijos prarado moralinį jautrumą, nebenori matyti visuomenės opių problemų – migracijos, skurdo. Nori regėti ir girdėti tik tai, kas yra gerai.

„Kai atkūrėme valstybę, atrodė, kad viskas bus gerai. Visgi mūsų visuomenė nebuvo stipri ir savarankiška. Tad per nepriklausomybės du dešimtmečius politinės grupuotės ir verslas monopolizavo valdžią. Tada galima ir be argumentų nekaltai žmogų apšmeižti, atleisti iš pareigų. Jei laisvės erdvės visuomenė neišlaiko, jos nebelieka. Ta vieša erdve nuolat turime rūpintis, kad politikai ir verslas jos neuzurpuotų“, – kalbėjo svečias.

Svarbiausi tikslai

D. Kuolys išvardijo tris svarbiausius visuomeninių judėjimų veiklos tikslus. Pirmiausia reikia burti žmones ginti ne savo, o viešo intereso, kurti visuomeninį gėrį. Juk politika – tai ne tik kova dėl valdžios ir grupinių interesų gynimas.
Antra, turime siekti, kad į viešą gyvenimą sugrįžtų inteligentija – akademinė visuomenė, mokytojai, meno žmonės.

Trečia, reikia rūpintis politine Lietuvos darbotvarke, kad čia atsirastų svarbūs klausimai, kaip mums išlikti, kaip stabdyti emigraciją, mažinti visuomenės diferenciaciją, socialinę atskirtį. Turime būti solidarūs, visų poreikiams vienodai atidūs. Šiuo metu, anot D. Kuolio, yra kuriamos dvi švietimo sistemos. Viena pasiturinčių tėvų atžaloms, o kita visiems kitiems.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video