2024/05/18

 

Kaip kupiškėnai remia Zimbabvę?

Pasak VšĮ „Humana People to People Baltic“ projektų vadovo Juliaus Norvilos, įstaigos veikla balansuoja tarp verslo ir paramos – kuo daugiau pelno iš dėvėtų rūbų prekybos, tuo daugiau pagalbos sunkiai besiverčiančioms valstybėms.
Autorės nuotrauka

Kupiškio rajone dėvėtų rūbų verslas – itin paklausus. Kartais kupiškėno nupirktas drabužis pradžiugina ne tik jį patį, bet ir kažkur Afrikos gilumoje galbūt pirmąją savo raidę parašiusį žmogų. Paramą per verslą skurdžiausioms pasaulio valstybėms organizuoja VšĮ „Humana People to People Baltic“ (HPPB). Jos projektų vadovas Julius Norvila sutiko papasakoti, kiek lietuviai skiria lėšų kovai su skurdu, neišsimokslinimu, ligomis. Kaip tokia parama keliauja iš mūsų piniginės iki paties Mozambiko, Zimbabvės ar Namibijos?

Lietuva – pagalbos donorė

„Humanos“ vardas kupiškėnams, o ypač mūsų moterims, pažįstamas iki gyvo kaulo. Tačiau retas čia, ko gero, užsuka labdaros tikslais – padėti Afrikoje ar kur nors Kinijoje gyvenantiems vaikams.

Su tuo visiškai sutinka ir pats HPPB projektų vadovas Julius Norvila. Pasak jo, Lietuvoje yra per 60 „Humanos“ dėvėtų rūbų parduotuvių 28 šalies miestuose ir dauguma pirkėjų čia ateina tiesiog nusipirkti drabužio.

Pagrindinis šio 17 metų Lietuvoje veikiančio tinklo tikslas – pagalba labiausiai jos laukiantiems planetos žmonėms.
2014 metais Lietuva skyrė 34,6 mln. eurų paramai, 2013 m. – ši suma buvo trimis milijonais didesnė.

„Mūsų valstybės parama pasauliui sudaro 0,1 proc. bendrojo nacionalinio produkto (BNP), nors, kaip Europos Sąjungos narė, esame įsipareigoję padėti trigubai daugiau. O kiek valstybė skiria savo krašto apsaugai – tikriausiai nėra ko ir lyginti su tuo, ką mes duodame labdarai“, – apie Lietuvos solidarumą pasauliui kalbėjo „Kupiškėnų minčių“ redakcijoje diskusiją su nevyriausybinių organizacijų ir valdžios atstovais surengęs J. Norvila.
Visa Europos Sąjunga per metus skiria 500 mlrd. paramos.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video