2024/05/19

 

Politikai spręs seniūnijų likimą

Seniūnai teigia, kad ir be jokių pertvarkų savo veikloje nestokoja savarankiškumo ir nėra nutolę nuo seniūnijos žmonių rūpesčių, pažįsta kiekvieno savo krašto atokiausio vienkiemio gyventojus.
Autorės nuotrauka

Apie seniūnijų savarankiškumą kalbama ne vieneri metai. Šiuo metu Seimas yra pasiryžęs dar kartą šį dalyką svarstyti iš esmės. Vidaus reikalų ministerija jau yra parengusi Vietos savivaldos įstatymo ir kai kurių kitų teisės aktų pakeitimus, leisiančius keisti seniūnijų statusą. Dabar seniūnijos yra savivaldybės administracijos padaliniai. Po reformos jos galėtų tapti savarankiškomis biudžetinėmis įstaigomis.
Kokia mūsų seniūnų ir valdžios nuomonė?

Reforma abejojama

Savivaldybės administracijos direktorius Marius Mališauskas teigė, kad yra linkęs labiau palaikyti dabartinę tvarką. „Lietuvoje yra per 500 seniūnijų. Pakeitus jų statusą labai pabrangtų administravimas. Ar mūsų valstybė tokia turtinga, kad galėtų tai daryti? Dabar galiojančiame Vietos savivaldos įstatyme seniūnijoms yra deleguota užtektinai savarankiškų funkcijų. Manau, jei keistųsi seniūnijų statusas, tai būtų grynai politinis sprendimas, o ne gyvenimo būtinybė“, – išsakė savo nuomonę administracijos direktorius.

Pasak rajono mero Dainiaus Bardausko, jei būtų nuspręsta seniūnijas paversti savarankiškomis biudžetinėmis įstaigomis, sunku pasakyti, ar tai bus gerai, kai nėra praktiškai toks variantas išbandytas. Gal ir buvo keli respublikoje bandomieji projektai, susiję su didesnio seniūnijų savarankiškumo įgyvendinimu, bet jis negirdėjo, kaip juos sekėsi įgyvendinti.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video