2024/04/28

 

Vardiklis – judesys

Autorės nuotrauka

Neseniai įvairiais renginiais (dažniausiai ugdymo įstaigose) paminėta Judėjimo savaitė. Akcentuota fizinio aktyvumo reikšmė. Iš pirmo žvilgsnio lyg ir apsnūdęs Kupiškis juda vedamas ne tik fizinės prasmės, bet ir kitokių motyvų.

Štai renovaciją atliekantys kai kurie statybininkai vis dar neatsisako minčių judėti iš kiemo į kiemą atvirai siūlydami pigiau nei prekyvietėse įsigyti statybinių medžiagų. Atnaujinamų daugiabučių namų savininkai ne vienerius ir net ne dešimt metų judins pinigines, kol už šias išnešiotas medžiagas išsimokės.

Dar šiemet turėtų pajudėti Socialinės paramos skyrius. Prieš kurį laiką iš Savivaldybės išjudėjęs į buvusias „Sodros“ patalpas jis vėl turėtų grįžti į Savivaldybės pirmąjį aukštą. Reikia tikėtis, kad dabartinė valdžia nesigėdija Savivaldybės slenksčio minančių varguolių ir nori būti arčiau žmonių.

Mieste siūloma daug užsiėmimų, kviečiančių fiziškai pajudėti: įvairaus pobūdžio šokiai, meditacijos, jogos užsiėmimai, sporto programos. Tik gaila, kad kviečiančios pajudinti smegenis veiklos mažoka.

Su įvairia veikla judėti mūsų mieste pradeda Rokiškio r. savivaldybės visuomenės sveikatos biuro atstovai. Tik jie skundžiasi, kad į jų organizuojamus užsiėmimus niekas neateina. Iš patirties žinant, kokie pasyvūs mūsų krašto žmonės (kupiškėnai daugelyje sričių vis dar vadovaujasi posakiu „visko buvo, tik prošymo trūko“), gal reikėtų pamąstyti, kad informacijos sklaidos vien socialiniuose tinkluose neužtenka, ypač jei norima išjudinti vyresnio amžiaus žmones, kurie neretai ignoruoja gyvenimą virtualioje erdvėje. Gal kupiškėnus reikėtų kviesti naudojantis ir daugiau šaltinių (P. S. – redakcija mielai nemokamai skelbia kvietimus į nemokamus renginius – pasinaudokite proga ir drąsiai kreipkitės, siųskite – tikrai išspausdinsime).

Juda moterys lieknėdamos, iškrovos dienų besilaikydamos (nesvarbu, kad kai kurioms dailiosios lyties atstovėms reikėtų gerą gabalą lašinių sukirsti, ne vieną tortą sudoroti, kad akys dėl tokių iškrovų netaptų didesnės už galvą).

Nelabai yra kur judėti Kupiškyje jaunimui, bet jis nenuleidžia rankų ir vis tiek juda. Džiugu, kad atsiranda tokių aktyvistų, kaip bažnyčioje giedančiųjų grupelė. Traukia jaunimas giesmes, šlovina Dievą, džiugina tikinčiųjų ausis ir reikia tikėtis, kad nekreipia dėmesio į pavydžių moteriškių, matyt, galvojančių, kad sparčiausiai kalorijos naikinamos judinant liežuvį ir apkalbant artimą savo arba barškinant klaviatūrą ir rašant piktus komentarus, replikas.

Po truputį pradeda judėti politikai. Šmėžavo jie ir derliaus šventėje, taip primindami, kad ir jų didžioji derliaus šventė – Seimo rinkimai – jau visai nebe už kalnų. Jie kaip niekas kitas gerai suvokia judėjimo prasmę: jei laiku ir tinkama linkme pajudėsi, gerai agitacijos dirvą užsėsi – vėliau visą kadenciją sočiai gyvensi.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video