2024/05/19

 

Lauko tualetai dar mūsų kasdienybė

Tokių lauko tualetų dar esama ir netoli Kupiškio centro.
Autorės nuotrauka

Gyvename dvidešimt pirmame amžiuje, bet iki šiol dar nemažai žmonių naudojasi lauko tualetais. Niekaip šalyje nepavyksta įgyvendinti užsibrėžtų tikslų, kad per 90 proc. gyventojų gautų centralizuoto nuotekų tvarkymo paslaugą.

Ypač šiuolaikinių patogumų stinga kaime. Žmonės dažniausiai tyliai kažkaip tas fekalijų duobes susitvarko be didelių išlaidų, kaip iš senelių ir tėvų yra išmokę.
Ar įmanoma šį reikalą tvarkyti civilizuotai?


Tvarko pagal galimybes

Kaskart redakcija sulaukia kupiškėnų, ypač senyvo amžiaus, kurie gyvena nuosavoje sodyboje, nusiskundimų dėl lauko tualetų iškuopimo. Apie tai „Kupiškėnų mintys“ jau ne kartą rašė. Tačiau kasmet ta pati problema, ypač vasarą, tebėra labai aktuali. Ką daryti?

UAB „TOI–TOI Lietuva sanitarinės sistemos“ Utenos padalinio pardavimo vadybininkė Aida Sinkevičienė informavo, kad jų įmonė pirmiausia teikia biotualetų tvarkymo paslaugą. Taip pat papildomai pagal galimybes teikia ir skystų buitinių nuotekų, kurios susidaro naudojantis vonia, skalbimo mašina ir tualetu namuose, siurbimo paslaugą. Tos nuotekos turi būti skystos. Dėl to gyventojai turi naudoti specialius biologinius priedus. Buitines nuotekas jų įmonė siurbia tik iš uždarų, betonuotu sandariu dugnu talpyklų.

„Kupiškio rajone turime nuolatinių klientų, kuriems teikiame buitinių nuotekų siurbimo paslaugą. Jie gerai žino mūsų reikalavimus ir galimybes. Per metus iš jų sulaukiame apie 30 tos paslaugos užsakymų. Gyventojų talpyklos nedidelės – paprastai apie 2–3 kub. m. Mūsų mašina gali išsiurbti iki 4 kub. m nuotekų.“

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video