2024/05/19

 

Prieš naują Darbo kodeksą stos tik rajono mokytojai

Piktinamasi, kad rengiamas naujas Lietuvos socialinis modelis nuskriaus paprastus darbuotojus.
Renatos Malinauskienės nuotrauka

Šiandien prie Seimo ir Vyriausybės renkasi profesinių sąjungų atstovai mitinguoti prieš Darbo kodekso liberalizavimą. Kupiškio rajonui atstovaus 10 švietimo darbuotojų, kitų profesinių sąjungų skyriai negali palikti savo darbų arba net nesigilina į šią problemą. Protestuotojus piktina rengiami suvaržymai bei blogesnės darbuotojų sąlygos. Tuo tarpu darbdaviai džiaugiasi, kad naujasis kodeksas įves jų kolektyvuose drausmės.

Laukiamas gausus mitingas

Šiandien prie Lietuvos Seimo ir Vyriausybės laukiama 5–10 tūkst. žmonių, kurie rengiasi mitinguoti dėl naujojo Darbo kodekso projekto. Į protesto akciją ruošiasi ne viena šalies profesinė sąjunga, kuri prašo nepritarti siūlomam socialinio modelio projektui, kuris esą visiškai nepalankus darbuotojams ir palankus darbdaviams.

Apie tai jau kuris laikas stengiamasi informuoti visuomenę ir pažadinti jos nuomonę dėl tokių pakeitimų, kaip darbuotojo atleidimo, įspėjus prieš 3 dienas, darbo užmokesčio mažinimo, išeitinių išmokų ir įspėjimo terminų mažinimo, maksimalios darbo laiko savaitės iki 60 valandų, terminuotų darbo sutarčių įvedimo nuolatinio pobūdžio darbui, atostogų už darbo stažą panaikinimo, darbo stažo pensijai gauti ilginimo penkeriais metais, darbuotojų, auginančių vaikus, garantijų mažinimo, profesinių sąjungų veiklos suvaržymo ir kitų.
Mitingą sostinėje organizuoja Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos.

Palanku tik darbdaviui

Kartu su Lietuvos profesinių sąjungų atstovais protestuoja ir Lietuvos švietimo darbuotojų sąjungos Kupiškio skyriaus atstovai. Į mitingą ruošėsi vykti 10 narių.
Jų vadovė Regina Bartienė teigė, kad tokia akcija turėtų būti svarbi bet kuriam dirbančiam žmogui.

„Mes važiuosime dešimt. Kai kuriems per brangu važiuoti, negali palikti darbų. Tačiau naujasis Darbo kodeksas palies visus. Mums sako, kad užsienyje jau seniai kodeksas daug liberalesnis. Bet kam lyginti Lietuvą su Vakarų šalimis? Kai gyvensime tokiu lygiu, kaip jie, tada ir kodeksą galime keisti. Mes patys atsilikę nuo Europos, tai ir Darbo kodeksas – senamadiškas“, – antradienį „Kupiškėnų mintims“ komentavo R. Bartienė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video