2024/05/19

 

Ligoninė mažins aktyvias lovas. Gali nelikti vaikų skyriaus

Siekiama, kad Kupiškio ligoninėje aktyvios lovos būtų užimtos mažiausiai 300 dienų per metus.
Autorės nuotrauka

Lietuvos aukščiausioji valdžia ieškodama būdų, kaip išgelbėti šalies ligonines, teigia, kad jose išlaikomos ir tuščios lovos. Tad nuo lapkričio mėnesio Kupiškio ligoninėje planuojama mažinti aktyvių lovų – vidaus ligų, vaikų gydymui, reanimacijai. Šios įstaigos direktorė Roma Ramanauskienė tvirtina, kad pacientai tokių pokyčių nepajus, nes lovų užimtumas iki šiol nesiekė net 50 proc. Tačiau naujas persistumdymas sujungs skyrius ir gali kainuoti etatus. O be to, prognozuojama, kad ateityje gali net nebelikti vaikų gydymo.

Tuščios lovos gramzdina į nuostolius

„Niekas nelaiko įjungto tuščio šaldytuvo, o tuščias ligoninių lovas valstybei reikia išlaikyti“, – sako politikai, siekiantys rasti pačius racionaliausius mūsų šalies ligoninių išlaikymo būdus.

Paprastas pilietis replikuotų, kad tuščia lova valgyti neprašo ir kam ji gali kliūti. Tačiau, kaip žinia, už tuščius „lovadienius“ ligonių kasos nemoka, o personalas vis tiek dirba, algas gauna, už komunalines paslaugas ligoninei mokėti reikia.
Pasirodo, ekspertų teigimu, ligoninės į nuostolius grimzta, jei gydymo lovos nebūna užimtos bent 80 proc. Statistikos duomenimis, tik nedidelė dalis šalies ligoninių siekė tokį vidurkį.

Jei yra 365 metų dienos, tai bendras ligoninių užimtumas Lietuvoje 2014 metais vidutiniškai siekė 265,7 dienas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video