2024/05/06

 

Sausra veržiasi į miškus ir vandenis

Daržams laistyti ir gyvuliams girdyti iš šulinio vandens žmonės dabar stengiasi nebesemti.
Autorės nuotrauka

Keletą pastarųjų savaičių tvyrantys sausi ir karšti orai ima keisti ir Kupiškio rajono kraštovaizdį: senka vandens telkiniai, dėl sausros braška miškai. Kupiškio miškų urėdijos miškuose paskelbta 4 gaisringumo klasė ir svarstoma riboti gyventojų lankymąsi miškuose. Žmonės, ko gero, ir nebe taip gausiai čia plūsta – dėl sausros nedygsta grybai, baigiasi uogos. Užsidarinėja ir šias gėrybes supirkinėjantys rajono punktai.

Upeliuose – nebesušlapsi

Nuo liepos pabaigos Lietuvoje nusistovėjo itin sausi orai. Šalies hidrometeorologai stebi sparčiai senkančius vandens telkinius, miškininkai skelbia padidėjusį gaisringumo pavojų miškuose.
Užsitęsę sausi orai jau išdžiovino daug mažesniųjų šalies upelių. Ypatingai daug išdžiūvusių upelių yra šiauriniuose Lietuvos rajonuose.

Pasvalio rajone tekančių Yslykio ir Juodos upių aukštupiai šiuo metu yra išdžiūvę. Platonio upė (Joniškio r.), Malkupio upelis (Ukmergės r.) jau neteka, vagoje yra tik stovinčio vandens.

„Kai kuriomis išsekusių mūsų krašto upelių vietomis galima vaikščioti ir nesušlapus“, – sakė Panevėžio hidrometeorologijos stoties viršininkas Rimantas Andrašiūnas.
Ši tarnyba vandens lygį stebi ir Lėvens upėje, Kupiškio rajono teritorijoje. Pasak pašnekovo, čia situacija dėl sausros dar nėra kritinė. Kol kas Lėvens upės lygis gamtosauginio vandens debito ribos dar nepasiekė.
„Tikimės, kad šiąnakt kiek palis ir upėse vanduo truputį pakils“, – antradienį sakė R. Andrašiūnas.

Apie kitus Kupiškio rajono vandens telkinius ši tarnyba duomenų nekaupia. Situacija visoje šiaurės Lietuvoje panaši – visur tvyro sausringi orai. Kiek drėgnesnė žemė Panevėžio rajone.

Lietuvos hidrometeorologijos stoties duomenimis, gamtosauginis debitas šiuo metu stebimas Nemune ties Druskininkais, Kaunu ir Nemajūnais, Šušvėje ties Šiaulėnais, Lėvenyje ties Bernatoniais, Šešuvyje ties Skirgailais, Upitoje ties Eidukais bei Dubysoje ties Lyduvėnais.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video