2024/05/03

 

Mazuronio „vsio zakonno“

Rytas STASELIS,
žurnalistas

Ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius praeitą savaitę sakė labai nustebęs, kad valstybinėje Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūroje (ŽŪMPRRA) „taip įsišaknijusi korupcija“. Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) trečiadienį pranešė, kad dėl įtarimų kyšininkavus sulaikė agentūros vyriausiąjį patarėją Žilviną Putramentą ir buvusią agentūros direktorę Rasitą Kraujelytę-Noreikienę, kuri nebedirba nuo birželio.

STT įtaria, kad šie valstybės tarnautojai kartu su viena verslininke sukūrė paprastą korupcijos schemą: verslininkė laimėdavo agentūros organizuojamus viešųjų pirkimų konkursus (jų vertė skaičiuojama apie 128 tūkst. eurų), o valstybės pareigūnams už šį išskirtinumą atsidėkojama dovanų kuponais (kaip įtariama, 10 tūkst. eurų vertės). Korupcija įtariami valstybės tarnautojai už dovanų kuponus įsigydavo, tarkime, brangius kailinius, tada juos grąžindavo ir atsiimdavo grynuosius pinigus.

Darbo partija, jos kuruojama Žemės ūkio ministerija ir tos ministerijos reguliuojama sfera… Kodėl tai banalu iki kaulų smegenų, kad dėl to nustebti gali nebent premjeras?

Naujasis Darbo partijos lyderis-gelbėtojas Valentinas Mazuronis žada prasižengėlį (Ž. Putramentą) mėžti iš partijos, jeigu jo kaltė bus įrodyta. Ar užteks kiaušių, jei paaiškės, kad dalį gaunamų piniginių pakišų p. Putramentas įnešdavo į Darbo partijos „obščiaką“? Žinių agentūra BNS ta proga priminė, kad naujausio korupcijos skandalo herojus į teisėsaugos akiratį pateko ne pirmą kartą. 2012 metais jis buvo vienas pirmųjų sulaikytųjų ir įtariamųjų kaip Nacionalinės kredito unijos valdybos narys. Jis ir kiti unijos vadovai įtarti iššvaistę maždaug 7 mln. eurų turto.

„Generuojančią“ ekonomiką prieš paskutinius Seimo rinkimus žadėjusi kurti Darbo partija, teisėsaugai nagrinėjant kriminalinius kaltinimus p. Putramentui dėl veiklos kredito unijoje, sustabdė jo partinę narystę, tačiau tai jam nesutrukdė įsidarbinti Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūroje. Matyt, kad įtakingas ir reikalingas kadras buvo. Bet ar jis pirmasis toks iš Darbo partijos?

„Aš asmeniškai nebūčiau tokio žmogaus priėmusi“, – apie p. Putramento darbą agentūroje kalbėjo Darbo partijai taip pat atstovaujanti žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė. Ji tvirtino, kad suspenduotas Darbo partijos narys patarėju agentūroje buvo įdarbintas dar iki jai tampant ministre. Ji, savaime suprantama, nežinojo, kad Darbo partijai priglobus Žemės ūkio ministeriją, ir ŽŪMPRRA pradėjus vadovauti p. Kraujalytei-Noreikienei (tai pačiai, kuri dabar įtariama „dovanų kuponų bei kailinių mainais“), 2013 metais buvo atlikta agentūros reorganizacija, kurios metu „ekonominiais ir ūkiniais“ motyvais buvo atleista dalis senųjų jos darbuotojų. Tie darbuotojai žiniasklaidą įspėjo, kad juos šveičiant iš darbo, spėjama, kad „ruošiamos šiltos vietelės ministeriją valdančių politikų partijos kolegoms“.

Ir buvo visiškai teisūs, nes po reorganizacijos į agentūrą patarėju buvo priimtas p. Putramentas – aukščiausios klasės dovanų kuponų išgryninimo į eurus specialistas, be kurio agentūros reikalai tegalėjo būti labai prasti. Laikinoji direktorė, jos patarėjas ėmėsi atitinkamos veiklos suprasdami, kad jokio kitokio intereso, išskyrus kyšių ėmimus, turėti neįmanoma, tačiau nesuprasdami, kad iš tikrųjų įsėdo į greitos eigos „dušegubkę“, kuri juos didžiausiu greičiu su švyturėliais jau vežė į Lukiškes.
Ką gi daugiau veikti valstybės tarnyboje užimant kažin kokias pareigas?

O dėl p. Butkevičiaus… Premjerui derėtų atkreipti dėmesį į vieną aiškią p. Mazuronio citatą aptariama tema. Paklaustas apie p. Putramento atsiradimą, buvimą, darbą agentūroje, turint kriminalinį šleifą, Darbo partijos lyderis-gelbėtojas pareiškė: „Jei tie įtarimai (dėl sukčiavimo kredito unijoje) nepasitvirtino, tai – žmogus buvo nekaltas. Kitaip teisiškai to neįmanoma vertinti.“ Taškas, tačiau kažkur girdėta, tiesa?

Jums nieko neprimena? Tataigis: kad vėl – „vsio zakonno“. Prieš dvi dešimtis metų spontaniškai išsprūdęs dabar jau Anapilin išėjusio Algirdo Brazausko komentaras pergyveno savo autorių ir tvirtai įsišaknijo Lietuvos politinėje sistemoje: vagis, kyšininkas, girtuoklis prie vairo toleruojamas aktyvioje politinėje veikloje iki įsiteisėja teismo nuosprendis. Kitaip tariant, politikai savo bendražygio politinės atsakomybės nagrinėjimą norėtų deleguoti teismams. Jeigu kriminalinio tyrimo metu nėr už ką siųsti už grotų – „vsio zakonno“. Jei jau siunčiama į belangę teismo nuosprendžiu – politinės partijos nusiplauna rankas, prisidirbusį partijos narį siunčia lauk iš partijos ir… visi gražūs, švelnūs ir pūkuoti.

Betgi visai ne tokia praktika ir politinės veiklos tradicija turėtų būti. Ant politinio paskyrimo kėdės tupintis ar kaip partijos delegatas atėjęs į valstybės tarnybą turėtų jausti ne tik kriminalinę, bet ir politinę atsakomybę.

Tik dabar, deja, prisiminiau, kad rašau apie Darbo partiją, kur politinė atsakomybė išvis yra neįmanoma. Jos nėra tos partijos koordinačių sistemoje.

——-
Autorius:

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video