2024/05/18

 

Javapjūtės startas: saulė dirbti leidžia, bet derlius ne visus džiugina

Laukuose baltus debesis kelia kombainai, įpusėjo rugpjūtis…
Autorės nuotrauka

Oras įkaitęs iki virpėjimo, dangaus aukštybėse nematyti nė debesėlio, saulė plieskia iš pasiutimo, o nugeltusiuose laukuose kombainai kelia dulkių debesis – pats javapjūtės įkarštis.

„Ne visai taip. Labai skirtinga šio darbymečio situacija ne tik įvairiuose Lietuvos regionuose, Dzūkijoje ar Aukštaitijoje, bet ir Kupiškio rajone, net tame pačiame lauke, to paties ūkininko valdose. Yra dar nesubrendusių plotų, dar kai kurie ūkininkai nepjauna, į laukus neišvažiavę. Laukia tie, kurie vėlyvesnių veislių javus pasėjo. O kurie pjauna, tie derliaus kokybe nesidžiaugia“, – taip šiemetės javapjūtės pradžią vertina Lietuvos ūkininkų sąjungos rajono skyriaus pirmininkas Zigmantas Aleksandravičius.

Pats ūkininkas sako neatsimenąs tokių metų, kad žieminių kviečių kokybė nesiektų ekstra klasės, anksčiau beveik visas derlius būdavo aukščiausios kokybės. Dabar, kurį ūkininką nepakalbinsi, visi nesidžiaugia, nors orai darbymečiui labai palankūs. Kokybei įtakos galėjusios turėti priežastys aiškios: užsitęsusi vėsi vasaros pradžia, o paskui staiga pašokusi kaitra uždžiovino grūdus.

Laukų branda – skirtinga

Pakalbinti didesnių ir mažesnių augalininkystės ūkių šeimininkai dar neskuba vertinti šiemečio derliaus gausos, nes javus doroja pasirinktinai, vieni pirmiausia nuima ankštinius, antri vasarinius javus, nes vėlyvesniųjų veislių žiemkenčiai dar turi bręsti, dar drėgmė didelė.

Drauge su seserimi Inga didelius plotus Kupiškio bei aplinkiniuose rajonuose dirbantis ūkininkas Egidijus Černius javapjūtę pradėjo prieš savaitę, dabar jau baigia nuimti žirnius, jie labai geros kokybės, sveiki, gražūs, bet žieminiai kviečiai nustebino itin prasta kokybe. Pagal mažus glitimo, baltymų kiekio rodiklius nustatyta tik II ir III klasė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ada DVARIONAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video