2024/05/18

 

Naiviai šventė savo gimtadienį

Naivių bendruomenė rinkosi švęsti 460 kaimo jubiliejaus.
Autorės nuotrauka

Šiandien naiviečiai jau nebepasakys, iš kur kilęs jų kaimo pavadinimas. Tačiau kiekvienas šio kaimo gyventojas itin gerbia šį vardą ir žino, kad jis pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose paminėtas 1555 metais. Ta proga Naivių kaimo žmonės su šeimomis rinkosi paminėti šio didelio jubiliejaus.

Iš istorijos

Jau nuo praėjusio šeštadienio ryto Naivių kaimas šurmuliavo nuo šokių, dainų, sveikinimų, įvairių pasirodymų ir kitų linksmybių. Čia rinkosi šio kaimo gyventojai ir kadaise gyvenę žmonės švęsti 460 Naivių gimtadienio.

Būtent 1555 metais Naivių vardas pirmą kartą įrašytas į Skapiškio bažnyčios fundacijų aktą. Minima, kad tuomet šis kaimas priklausė Kuosėnų vainijai.
„Sunkūs laikai tuomet kaimui buvo – ligos, karai, dideli mokesčiai, duoklės, pyliavos slėgė gyventojus. Vieni žmonės kentė tokį gyvenimą, kiti kraustėsi į geresnes vietas“, – ilgą Naivių istoriją pasakojo šventės organizatoriai.

Iki 1609 m. čia buvo 11 dūmų (kiemų). Vėliau dėl Šiaurės karo sodybų mažėjo ir 1732 m. beliko tik 3 dūmos.
Kaimas atsigauti ir plėstis pradėjo tik XVIII a. pab. Tuomet čia jau gyveno 201 gyventojas. Panašiai tiek pat naiviečių buvo ir XIX a. Kaimas tada priklausė Šimonių valstybiniam dvarui.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video