2024/05/18

 

Paslaptingas reiškinys Gindviliuose

Žemė išjudino antkapinę plokštę.

Autorės nuotrauka

Gindvilių kapinaitėse pamažu dumba dalis kapaviečių. Kelios jau buvo beveik prasmegusios smėlyje. Kol kas nei gyventojai, nei rajono valdžios atstovai negali pasakyti, kokios šio reiškinio priežastys. Jam ištirti sudaryta komisija. O spėlionių yra įvairių.

Ardys užtvanką

Gindvilių kapinaitės šiuo metu bene svarbiausias Kupiškio seniūnijos seniūno Juliaus Vytauto Semėno rūpestis. „Vietiniai gyventojai, kurių artimieji palaidoti šiose kapinėse, jau keleri metai pastebi, kad šiaurinėje kapinių dalyje vis labiau smenga į žemę kai kurios kapavietės. Ne kartą jos tvarkytos. Vežta žemių, lyginta, bet po kiek laiko vėl tas pats reiškinys kartojasi.

Svarstome visaip. Gal kalta savadarbė Mituvos užtvankėlė. Ją jau labai seniai buvo padaręs vienas gindvilietis, turėjęs netoliese pirtelę. Laikui bėgant dėl tos užtvankos Mituva pakeitė šiek tiek savo vagą ir dabar daro kilpą, kuri siekia skardį, ant kurio yra kapinaitės. Pavasarinio polaidžio metu vanduo kartais gerokai pakyla ir graužia šį skardį. Kita vertus, nei medžiai aplink kapines, nei kapinių akmeninė tvora nėra pajudinti iš vietos.
Čia lengva žemė. Gal toje vietoje susidarė lakusis, praradęs tvirtumą dėl kažkokiu būdu į viršų besiskverbiančio vandens, smėlis“, – svarstė seniūnas.

Anot jo, Savivaldybėje sudaryta komisija, kuri bandys atsakyti, kodėl žemė kapinėse juda, ir kartu su vietiniais žmonėmis spręs, ką toliau šiuo atveju daryti. Vienas iš sprendimo būdų galėtų būti Mituvos užtvankėlės išardymas, kad upė vėl tekėtų senąja savo vaga.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video