2024/04/29

 

Pasaulio lietuviai diskutuos apie pilietiškumą

Pasaulio lietuvių kūrėjų dirbtuvės „Migruojantys paukščiai“ bendrai diskusijai sukvietė išeivijoje ir Lietuvoje gyvenančius kūrėjus. Kūrybinės dirbtuvės, vykstančios jau devintus metus, šį kartą atvyko į Kupiškį, kur 17-a atrinktų dalyvių, atstovaujančių tokioms skirtingoms
sritims, kaip architektūra, žurnalistika, poezija, ar istorija,
diskusijų objektu pasirinko aktualumo neprarandančią temą –
pilietiškumas.

Projekto organizatoriai VšĮ „LT-identity“ kiekvienais metais atsižvelgdami į planuojamą diskusijų temą renkasi ir vis skirtingą Lietuvos miestą. „Šiais metais pasirinkome Kupiškį. Jautėme, jog miesto bendruomenei esame reikalingi ir čia itin laukiami, o būtent tai svarbiausia siekiant, jog projekto metu sukurtos idėjos bei diskusijų metu gimusios mintys būtų gyvos“, – pabrėžia projekto idėjos autorė Jolanta Rimkutė.

Projektas vyksta nuo 2007-ųjų ir jau lankėsi Ventės rage, Biršone, Anykščiuose, Kaune, Telšiuose, Puvočiuose, Lentvaryje bei Vilniuje. Nors su kiekvienais metais keičiasi projekto tema ir vieta, tačiau išlieka pagrindinis siekis – į diskusijas įtraukti ne Lietuvoje gyvenančius arba emigracijos patirtį turinčius kūrėjus bei vietos bendruomenės narius.

Paskutiniąją kūrybinių dirbtuvių dieną įgyvendinama kita svarbi projekto dalis, tai dalyvių susitikimas su miesto gyventojais ir svečiais. Susitikimo metu pristatomi dirbtuvių rezultatai, į kurių aptarimą kviečiami įsijungti visi neabejingi šiai temai. Tokių viešų pristatymų dėka bendrai diskusijai suburiami projekto dalyviai, vietos bendruomenė bei savivaldos atstovai. Šiais metais tai pat kviečiame prisijungti į dirbtuvių metu vyksiančius atvirus renginius:

Liepos 28 d., antradienį, 17 val., „Migruojančiai paukščiai“ kviečia į parodos apie pasaulio lietuvius „Lietuviais esame mes gimę“ atidarymą, kuriame taip pat savo poeziją skaitys išeivijos poetė Lidija Šimkutė.

Liepos 30 d., ketvirtadienį, 17 val., Kūrybinių dirbtuvių rezultatų pristatymas Kupiškio gyventojams bei svečiams. Dainuojamosios poezijos vakaras su bardu M. Valiuku bei „Kupiškėnų vestuvių“ fragmentas.

(Renginių vieta – Kupiškio etnografijos muziejaus kiemelis, Gedimino g. 2)

Pagrindinis projekto rėmėjas Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija, programa „Globali Lietuva“.

Daugiau apie projektą www.migruojantyspauksciai.lt


——-
Autorius:

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video