2024/05/14

 

Į darbo rinką skverbiasi ukrainiečiai

Namų atnaujinimo darbus Kupiškyje atlieka ne tik mūsų šalies statybininkai, bet ir šios srities specialistai iš Ukrainos.

Jurgitos Banionienės nuotrauka

Lietuvius prie vilkikų vairo vis dažniau keičia darbuotojai iš Baltarusijos, karo draskomos Ukrainos. Tarptautinių krovinių gabenimo paslaugas teikianti UAB „Gilota“ jau pakvietė dirbti 7 ukrainiečius, ateityje įmonė ketina užsieniečių įdarbinti ir daugiau. Šalyje trūkstant darbo jėgos atnaujinant daugiabučius, statybose taip pat trūsia specialistai iš Ukrainos, Lenkijos. Kelios tokios brigados darbuojasi ir Kupiškyje.

Išduoda leidimus

Dėl emigracijos Lietuvoje trūksta darbo jėgos įvairiose srityse, tad užsieniečių, ypač iš trečiųjų šalių, darbo vietose daugėja. Panevėžio teritorinės darbo biržos Kupiškio skyriaus vyr. specialistė Lina Gružauskienė sakė, kad pernai leidimai dirbti buvo išduoti dviem, šiemet – aštuoniems užsienio šalių piliečiams. „Darbdaviai pas mus kreipiasi tik dėl leidimų įdarbinti tarptautinio krovinių vežimo transporto priemonių vairuotojus. Pas mus veikia dvi tarptautinių krovinių gabenimu užsiimančios įmonės – UAB „Nodora“ ir UAB „Gilota“. Pernai leidimai dirbti buvo išduoti dviem užsieniečiams iš Moldovos ir Ukrainos. Dėl jų kreipėsi „Nodora“. Šiais metais dėl užsieniečių įdarbinimo kreipėsi ir „Gilota“. Iki birželio 30 d. išduoti aštuoni leidimai dirbti tarptautinių reisų vairuotojams. Visi jie – ukrainiečiai. Panevėžio teritorinės darbo biržos Kupiškio skyriui jau pateiktas dar vienas prašymai dėl leidimo išdavimo ir vieno leidimo pratęsimo,“ – išsamiau paaiškino specialistė.

Pasak jos, mūsų šalies darbdaviams įdarbinti užsieniečius nėra paprasta. Norėdamas įdarbinti užsienietį iki prašymo pateikimo darbdavys vieną mėnesį turi būti registravęs laisvą darbo vietą teritorinėje darbo biržoje. Jei neatsiranda tinkamas kandidatas lietuvis, darbdavys gali teikti prašymą dėl leidimo įdarbinti užsienietį. Jei darbuotojų poreikis yra didesnis ir darbdavys planuoja per pusmetį įdarbinti daugiau negu penkis užsieniečius, įdarbinimo procedūra yra ilgesnė, darbo biržą jis privalo apie tai įspėti prieš tris mėnesius.

Leidimą dirbti Lietuvoje gali gauti tas užsienietis, kurio darbo patirtis srityje, kurioje planuojama jį įdarbinti, yra ne mažesnė kaip 1 metai per pastaruosius 2 metus.
Pasak L. Gružauskienės, šių metų kovo mėnesį leidimo dirbti užsieniečiams išdavimo tvarka keitėsi. „Iki tol leidimas būdavo išduodamas dvejiems metams, nuo dabar jis išduodamas tokiam laikui, kiek galioja darbo viza, tai yra vieneriems metams.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Jurgita BANIONIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video