2024/05/15

 

Pelėsis graužia tautos vertybes

Kupiškio etnografijos muziejaus vyriausioji fondų saugotoja (direktorės pavaduotoja) Giedrė Zuozienė (dešinėje) ir šio muziejaus direktorė Violeta Aleknienė parodė, kaip saugomi eksponatai.

Banguolės Aleknienės nuotrauka

Praėjusiame rajono Tarybos posėdyje buvo prasitarta apie pelijančius Kupiškio etnografijos muziejaus eksponatus, neva šio muziejaus direktorė taupanti lėšas ir eksponatų saugyklos patalpas vėdina atidariusi duris, ne visada įjungia ventiliaciją.
Ar nepražus ten sukauptas mūsų krašto etnografinis paveldas?

Politiko nerimas

Apie muziejuje pelijančius eksponatus prakalbo Tarybos narys Zigmantas Aleksandravičius. Jis neseniai apsilankė muziejuje ir pasidomėjo jo ūkine veikla.
„Darbas nemažas padarytas. Daug muziejus turi sukaupęs medžio, pintų iš vytelių dirbinių, paveikslų ir kito mūsų tautos vertingo paveldo. Mačiau, kad eksponatų saugykloje su drėgmės pertekliumi kovojama ten pastačius kelis drėgmės surinktuvus. Vėdinama daugiausia atidarius duris ir langus. Akivaizdu, kad to nepakanka. Muziejaus pastato rūsyje laikomi daiktai pelija. O kaip vėdinti, jei lauke lyja, šalta? Mačiau, kad yra įrengta ir tų patalpų ventiliacija, bet ji griozdiška, matyt, kad būtų pigiau tokią įrengė. Pasak muziejaus direktorės, ta ventiliacija sunaudoja labai daug elektros energijos. Apskritai specialistai turi spręsti, kaip reikėtų racionaliausiai tą vėdinimo sistemą panaudoti. Reikėtų ir kažką iš muziejaus darbuotojų į kursus specialius nusiųsti, kad supratimą apie visa tai turėtų. Tačiau direktorė sakė, kad muziejus tokiems kursams pinigų neturi“, – kalbėjo Tarybos narys.

Urbanistikos ir ekologijos skyriaus vedėjas Mažvydas Šalkauskas patikino, kad atnaujinant Kupiškio etnografijos muziejų buvo įrengta naujoviška, atitinkanti visus tokioms įstaigoms taikomus reikalavimus, vėdinimo sistema. Jei ji nėra naudojama, tai nebežinąs ir kaip čia pakomentuoti tokį dalyką.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video