2024/03/28

 

Vytautui Buzui – 85

Agnės Penkauskaitės nuotrauka

Ekonomistas Vytautas Buzas gimė 1930 m. balandžio 15 d. Račiupėnuose. Vaikystę ir mokyklinius metus praleido Kupiškyje. Kupiškėnų enciklopedijos duomenimis, V. Buzas mokėsi Kupiškio gimnazijoje, buvo geras sportininkas.
 
Knygoje „Metai su sportu“ rašoma, kad V. Buzas aktyviai dalyvavo pokario metų visuomeninėje veikloje. Mokykloje žaidė futbolą, buvo vienas geriausių tuometinės Kupiškio apskrities krepšininkų, nors pirmenybę teikė sporto „karalienei“ – lengvajai atletikai.
Studijavo Vilniaus universitete ekonomiką. Studijuodamas neužmiršo sporto. 1953–1954 metais tapo respublikinių ieties metimo varžybų čempionu, daugkartiniu ieties ir disko metimo nugalėtoju ir prizininku aukštųjų mokyklų spartakiadose.

Kurį laiką kupiškėnas dirbo Vilniaus rajono vietinės pramonės viršininku, nuo 1962 metų – „Vilmos“ gamyklos generalinio direktoriaus pavaduotoju.

Iš prigimties V. Buzas buvo labai muzikalus, turėjo gražų lyrinį tenorą. Dainavo mokyklos chore ir kvartete, pasirodydavo kaip solistas. Nors nelankė jokios muzikos mokyklos, buvo priimtas į profesionalų Valstybinio akademinio operos ir baleto teatro chorą, kuriame dainavo nuo 1951 iki 1957 metų. Ilgus metus dainavo vyrų chore „Varpas“, su juo vyko į gastroles užsienyje, lankėsi Italijoje, kur 1969 metais Arezzo mieste choras laimėjo dvi pirmąsias vietas.

V. Buzas mirė 1988 m. spalio 31 d. Palaidotas Rokantiškių kapinėse, Vilniuje.

——-
Autorius: Jurgita BANIONIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video