2024/04/26

 

Į mūsų miškus paleistas erelis Kaunas

Kilnųjį erelį į Kupiškio miškus paleido jį nuo mažens prižiūrėjęs Lietuvos zoologijos sodo darbuotojas Romas Migonis.
Autorės nuotrauka

Praėjusį antradienį Lietuvos zoologijos sodo darbuotojai į Mirabelio mišką paleido kilnųjį erelį. Retas, į Raudonąją knygą įtrauktas paukštis, vardu Kaunas, išsirito nelaisvėje. Tai – kadaise laisvėje gyvenusio erelio palikuonis. Mūsų miškų naujoko tėvas prieš 15 metų buvo rastas sužalotas Kupiškio rajone ir gydyti išgabentas į Kauno zoologijos sodą.

Saugoma rūšis

Manoma, kad šiuo metu Kupiškio rajone gyvena du kilnieji ereliai: suaugęs paukštis ir jauniklis. Antradienį prie jų prisijungė dar vienas šios paukščių rūšies atstovas iš Lietuvos zoologijos sodo.

Šios įstaigos darbuotojai į Kupiškį atgabeno vienerių metų amžiaus erelio patiną ir paleido į Mirabelio mišką.

„Kilnusis erelis – retos, saugomos rūšies paukštis, todėl jam privalu sudaryti tinkamas gyvenimo sąlygas. Tam tinka pelkėti, dideli, mažai kertami miškai“, – sakė Lietuvos zoologijos sodo vyr. biologė Virginija Raudeliūnienė.
Kilnusis erelis – plėšrūnas, jis minta smulkiais graužikais, paukšteliais, gali nutverti net ir stirną ar šunį.

Šaknys Kupiškyje

Kupiškio rajone paleistas jauniklis iki šiol kol kas nežinojo, kas yra natūrali medžioklė. Jis gyveno nelaisvėje ir maitindavosi tuo, ką atnešdavo prižiūrėtojai.

„Prie žmogaus šis paukštis nebuvo pratinamas – jį augino ir medžioti mokė plėšrūno tėvai. Mes į narvą įleisdavome gyvų graužikų, triušių, o jie šiuos pasigaudavo. Į erelių snapus kartais pakliūdavo ir netyčia į narvą užklydę varnėnai. Todėl atvežtas erelis turėtų gerai adaptuotis ir natūralioje aplinkoje. Bet šis skrydis laisvėje jam pirmas“, – apie erelio auginimą pasakojo Lietuvos zoologijos sodo Paukščių skyriaus darbuotojas Romas Migonis, kuriam teko garbė paleisti paukštį į Mirabelio mišką.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video