2024/04/20

 

Kviečia akcija „Darom“: didžiausias dėmesys – vandens telkinių pakrantėms

Balandžio 24–25 d. šalyje jau aštuntą kartą vyks akcija „Darom 2015“. Tai vienas didžiausių renginių Lietuvoje, atkreipiančių dėmesį ne tik į aplinkosaugos problemas šalyje ir visame pasaulyje, bet ir skatinančių savanorystės bei pilietiškumo jausmą. Tai pirmasis tokio masto masinis renginys po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo. Šių metų naujovė – talkos dalyviai gaus „Darom“ savanorio pažymėjimą.

Talkos šūkis – „Vanduo – Lietuvos auksas“

Kasmet per „Darom“ akciją talkininkai iš pamiškių, paežerių surenka dešimtis tonų atliekų.

„Gimtojo Rokiškio“ redakcijos

archyvo nuotr.

Šių metų akcijos „Darom“ šūkis – „Vanduo – Lietuvos auksas“. Tai kvietimas kiekvienam prisidėti prie šios akcijos, ypač atkreipiant dėmesį į vandens telkinių pakrančių tvarkymą. Kodėl vanduo? Vanduo yra visuose gyvuosiuose organizmuose, jis būtinas gyvybei palaikyti. Žmogaus kūne yra 70 proc., o smegenyse – net 80 proc. vandens. Per paviršinius vandens telkinius ir jų baseinus teršiami požeminiai vandenys. Pastarieji Lietuvoje yra geriamojo vandens atsargos. Dėl šių priežasčių svarbu išrinkti atliekas iš vandens telkinių ir jų baseinų teritorijų ne vien dėl estetinio vaizdo artėjant poilsio sezonui. Todėl, „Darom“ organizatorių teigimu, šiemet ir buvo pasirinktas akcijos šūkis „Vanduo – Lietuvos auksas“.

Kviečia į talką mažus ir didelius

Rokiškio rajono savivaldybės administracija remia pilietinę iniciatyvą „Darom 2015“ ir ragina balandžio 24-25 d. rajono įstaigas bei organizacijas (seniūnijas, mokyklas, kaimo ir miesto bendruomenes ir kt.) paremti kolektyvinės dienos dalyvius ir organizatorius. Kviečiama tvarkyti labiausiai apšiukšlintas seniūnijų, miesto ir kaimo bendruomenių bendro naudojimo teritorijas, gamtos kampelius, ypač paežeres, paupius, tvenkinių pakrantes – iš viso 163 teritorijas, daugiausia – prie ežerų, upių, tvenkinių, istorinių bei vaizdingų vietų.

„Iki balandžio 20 d. ryto registravosi 2666 dalyviai, tikimės, kad talkose dalyvaus ne mažiau žmonių nei pernai (3884)“, – sakė akcijos „Darom“ Rokiškio rajone koordinatorė Danutė Kniazytė. Anot jos, rajone vandens telkinių daug, todėl tvarkytinų teritorijų tikrai nestigs. „Narų nesamdysime ir iš dugno šiukšlių netrauksime. Tvarkysime ežerų, upių, tvenkinių pakrantes. Kiekviena seniūnija švarins savo vandens telkinių zonas“, – dėstė koordinatorė.

„Darom“ talkų laiką talkininkų grupės renkasi jiems patogiu metu: vieni švarins aplinką balandžio 25-ąją, šeštadienį, kiti talkas pradės nuo ketvirtadienio.

„Darom“ – ne šou…

Akcija „Darom“ Rokiškio rajone bus vykdoma lanksčiai: nors balandžio 24-25 d. paskelbtos pagrindinėmis talkos dienomis, tačiau talkininkai aplinką tvarkys jiems priimtinu laiku: mokyklos – per visuomenei naudingos veiklos valandas, įstaigos – po darbo valandų ar savaitgaliais. Akcijoje įprastai dalyvauja daug rajono įstaigų, nevyriausybinių organizacijų, įmonių ir partijų kolektyvų kartu su šeimomis.

„Talkininkai dirbs jiems patogiu laiku, mokyklos derinsis prie mokinių pavėžėjimo grafikų. Organizuojame darbus taip, kad šiukšlės netaptų… auksinės. „Darom“ tikslas – apsišvarinti, o ne padaryti šou“, – tradicinės pavasarinės talkos tikslus komentavo D. Kniazytė.

Pasak koordinatorės, visai nesvarbu, kurią dieną ir po kokiu talkos šūkiu aplinka tvarkoma, svarbu, kad kuo daugiau teritorijų būtų apvalyta. Tik savo sodybos, kiemo ar sodo aplinkos tvarkymas prie savanoriškos talkos nepriskiriamas.

Danutė Kniazytė: „Nesvarbu, po kokiu šūkiu vyksta „Darom“, nes akcijos tikslas – išvalyti aplinką.“


Remia savivaldybė

Akcija „Darom“ Rokiškio rajone vyksta septintus metus. Šią iniciatyvą remia rajono savivaldybė. Jos vadovai skatina bendruomeniškumo tvarkant aplinką idėjas ir svariai prisideda prie šios akcijos finansiškai. Savivaldybė finansuoja surinktų šiukšlių išgabenimą, perka šiukšlių maišus ir pirštines. Sutvarkyti šiukšles, paliktas pamiškėse, pakelėse, prie nenaudojamų objektų, rajono biudžetui kainuoja ne vieną tūkstantį eurų.

„Darom“ talkų organizavimas – didelis darbas Rokiškio rajono seniūnijų seniūnams: jie turi sustyguoti procesą taip, kad talkininkų surinktos šiukšlės būtų atgabentos iki „Darom“ registruotų atliekų išgabenimo punktų. D. Kniazytė sakė, jog „seniūnas – lyg žaidžiantis treneris: yra ir talkų organizatorius, ir vykdytojas“. Nemenkas darbo krūvis tenka ir akcijos partneriui AB „Rokiškio komunalininkas“: bendrovė per kelias dienas turi surinkti ir išgabenti talkininkų surinktas atliekas.

Vieni rinks, kiti išgabens

D. Kniazytė kviečia akcijos dalyvius elgtis atsakingai: tam, kad talkininkų surinktų šiukšlių maišai ilgai nestovėtų pakelėse ar aikštelėse, būtina iš anksto seniūnijoms pranešti apie talkininkų darbo vietas. Seniūnai pasirūpins atliekų maišus laiku nugabenti į registruotus šiukšlių išgabenimo punktus.

„Darom“ surinktų atliekų gabentojų prašoma atskirti organines šiukšles (šakas, lapus ir pan.). Šios šiukšlės akcijos metu nebus surenkamos ir išvežamos. Seniūnai, miškų urėdijos girininkai prašomi organinių atliekų sutvarkymu pasirūpinti šiukšlių surinkimo vietose. Taip pat prašoma atskirai sukrauti padangas ir didžiąsias atliekas, kurios bus išvežamos ne šiukšliavežėmis, o kitu transportu.

Darutis Krivas sako, jog gyventojų nevalyvas elgesys Rokiškio rajono savivaldybei kainuoja nemenkus pinigus.

Talkininkų darbo derlius – dešimtys tonų šiukšlių

Rokiškio rajono ekologo Daručio Krivo teigimu, didžiulę sumą pinigų per nevalas išmetame į balą. Akcijos „Darom“ Rokiškio rajono savivaldybei kasmet kainavo apie 20 tūkst. Lt: pagrindinės išlaidos – surinktų atliekų išvežimas. Prognozuojama, jog šiųmetė akcija rajono biudžetui atsies panašią sumą.

Pernai per „Darom“ talką, kurioje dalyvavo beveik 4 tūkst. gyventojų, rajone surinkta per 80 t atliekų, tačiau ne visos užterštos teritorijos buvo išvalytos. Akcijos „Darom 2013“ aplinkos švarinimo talkose Rokiškio rajone dirbo 4 tūkst. 589 dalyviai. Buvo surinkta ir į Panevėžio regioninį sąvartyną nugabenta 68,08 t atliekų bei apie 8 t naudotų padangų. Jas regioninis sąvartynas priėmė nemokamai. Užpernai akcijoje dalyvavo 5 tūkst. 233 talkininkai, jie surinko 102,4 t atliekų.

Kur kreiptis?

Akcijos talkų klausimais (dėl talkų dalyvių, atsakingų asmenų, tvarkytinų teritorijų, numatomo dalyvių skaičiaus, pasirinktos talkos datos) informaciją teikia VšĮ Rokiškio jaunimo centras (el. p. [email protected], tel. 32732). Informaciją apie tvarkytinas teritorijas bei talką galima rasti Rokiškio rajono savivaldybės internetinėje svetainėje www.rokiskis.lt.

Grupėmis užsiregistravę akcijos dalyviai maišus gali atsiimti VšĮ Rokiškio jaunimo centre (el. p. [email protected], tel. 32732, Gitana Kubilienė).

„Darom 2014“ Panevėžio apskrities savivaldybių rezultatai

Į Panevėžio regioninį sąvartyną atvežta 304,42 t per akciją „Darom 2014“ surinktų atliekų.

Panevėžio miestas – 9,96 t
Panevėžio rajonas – 135,47 t
Biržų rajonas – 19,76 t
Pasvalio rajonas – 83,2 t
Rokiškio rajonas – 56,03 t

AKCIJOJE „DAROM 2014“ ĮSTAIGŲ, DALYVIŲ SKAIČIUS IR SURINKTŲ ATLIEKŲ KIEKIS PAGAL ROKIŠKIO RAJONO SENIŪNIJAS IR MIŠKŲ URĖDIJA

Eil. Nr.

Seniūnijos pavadinimas

Įstaigų

skaičius

Dalyvių skaičius

Surinktų atliekų
kiekis (tonomis)

  1.  

Rokiškio kaimiškoji seniūnija

12

910

6

  1.  

Rokiškio miesto seniūnija

11

604

1,03

  1.  

Jūžintų
seniūnija

3

207

4

  1.  

Obelių seniūnija

10

451

5

  1.  

Kamajų seniūnija

7

230

8

  1.  

Kazliškio seniūnija

6

127

5

  1.  

Juodupės
seniūnija

9

467

9

  1.  

Panemunėlio seniūnija

4

137

6

  1.  

Pandėlio seniūnija

10

500

7

  1.  

Kriaunų seniūnija

7

128

5

  1.  

VĮ Rokiškio miškų urėdija

7

122

(atitinkamai
prie seniūnijų)

 

Iš viso dalyvių:

86

3884

 

Ekomiestelyje moksleiviai mokėsi atliekas prikelti antrajam gyvenimui.
D. Krivo nuotr.

Ekomiestelyje – praktiškos pamokos apie tai, kas gali gimti iš atliekų

Aplinkos ministerijos inicijuoto projekto „Atliekos – vertinga žaliava, nešvaistyk!“ ekostotele
balandžio 14 d. tapo Rokiškis. Projekto tikslas – išmokyti rūšiuoti atliekas bei sužinoti, kaip jas galima panaudoti.

Ekomiestelio renginyje dalyvavę moksleiviai susipažino su atliekų rūšiavimo svarba ir nauda bei atliekų perdirbimo galimybėmis, mokėsi iš nebereikalingų, pasenusių daiktų kurti žaislus bei buityje naudingus darbelius. Jauniesiems renginio dalyviams akcentuota, jog suaugusiuosius išmokyti rūšiuoti atliekas yra sudėtingiau negu vaikus, todėl itin svarbu nuo mažens ugdyti tokį poreikį. Mokiniai raginti namuose ir mokykloje elgtis atsakingai – rūšiuoti atliekas bei pamokyti ir sudrausminti to nedarančiuosius.

Projektas „Atliekos – vertinga žaliava, nešvaistyk!“ vyksta nuo vasario. Ekomiestelis, keičiantis įprastą požiūrį į atliekas ir smagiai skatinantis jas rūšiuoti bei kūrybiškai panaudoti, jau veikė Šiauliuose, Šilalėje, Klaipėdoje, Telšiuose, Pagėgiuose, Šilutėje, Raseiniuose, Skuode, Mažeikiuose, Marijampolėje, Širvintose, Vilniuje, Zarasuose. Ekomiestelių dalyviai turėjo progą turiningai praleisti laiką – ekodirbtuvėlėse pasimokyti iš senų tekstilės gaminių pasigaminti krepšius pirkiniams, iš siūlų atliekų – lėlytes, knygų skirtukus, dalyvauti atliekų rūšiavimo varžybose.
Ekomiestelis iš viso aplankys 30 šalies miestų ir miestelių – jo kelionės baigsis birželio 11 d. Pasvalyje.
Užs. 730

——-
Autorius:

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video