2024/05/03

 

Telieka pasitikėti bitės uosle

Kupiškio bitininkų draugijos pirmininko pavaduotojas Rimgaudas Markelis ūkininkams parodė informacinę bityno lentelę.
Autoriaus nuotrauka

Pradėdami šiemetį laukų darbymetį, rajono ūkininkai į Lietuvos ūkininkų sąjungos skyriaus tarybos pasitarimą praėjusį ketvirtadienį pasikvietė bitininkus.

Pasikalbėti visiems aktualu: netrukus sužaliuos pievos, pakils žiemkenčiai, ūkininkai imsis pasėlių priežiūros ir purškimo, o bitininkai išgabens savo avilius arčiau žydinčių laukų. Tada jau galima laukti bėdos, tokios, kokia nutiko praeitą liepą kupiškėnui bitininkui Vytautui Starkui, kai Panevėžio rajono ūkininko laukuose buvo išnuodytos chemikalais 37 bičių šeimos. O galbūt galima to išvengti?

Kupiškio bitininkų draugijos pirmininko pavaduotojas Rimgaudas Markelis ūkininkams priminė praeitų metų istoriją ir valdžios bei valdiškų kontroliuojančių tarnybų požiūrį į tokias bėdas. Visi išklauso, visi nustemba, užjaučia, pasiteisina neturį tyrimo metodikų, kontrolės įgaliojimų, ir viską palieka spręsti patiems bitininkams. Tiksliau, susitarti su ūkininkais.

O ūkininkai turi savo požiūrį į bitininkavimą: bitininkai per mažai rūpinasi savo bitėmis, palieka galulaukėse avilius, neperspėję laukų šeimininkų. Ir iš kur šiems žinoti, kieno tos bitės, kam pranešti planuojant purškimą? Bitės ir šiaip miršta pavasarį dėl ligų, dėl maisto stokos, bet jeigu yra netoliese koks pasėlių laukas, tai būtinai kaltė bus suversta ūkininkui.

Bitininkams būtų ramiau, jeigu ūkininkai skrupulingiau naudotų visą chemiją – fungicidus, insekticidus, herbicidus – tausotų gamtą ir visus gyvus padarus. Deja, užauginti gerą ir gausų derlių be chemikalų neįmanoma, dabar jau kalbama, kad auginti vasarinį rapsą, kai Europos Sąjunga uždraudė neonikotinoidus, efektyviausią beicą, nėra iš viso jokių galimybių, niekas kitas neįveikia kenkėjų ir neapsaugo augalų.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Domas JURJONAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video