2024/05/03

 

Per Atvelykį – skambios dainos ir Velykės viešnagė

Velykėlės – vaikų šventė.
Autorės nuotrauka

Pirmasis sekmadienis po Velykų – Atvelykis. Ši šventė skirta mažiesiems ir dar vadinama vaikų Velykėlėmis. Salamiesčio laisvalaikio centre praėjusio sekmadienio popietę susirinko nemažas būrelis ne tik vaikų, bet ir suaugusiųjų. Juos aplankė Velykė. Neapsieita be margučių ridenimo. Ragautos gardžios vaišės, skambėjo kapelos „Dvaras“ dainos.

Proga susitikti

Salamiesčio laisvalaikio centro vadovas Almantas Totoris pasakojo, kad visada per Velykas su šeima, giminėmis visi susėda prie bendro vaišių stalo, o Atvelykio šventė skirta tiems, kurie nespėjo ar dėl tam tikrų priežasčių negalėjo to padaryti. Atvelykis – vaikų šventė. Iki jo krikšto tėvai būtinai turi aplankyti savo krikštavaikius, apdovanoti juos margučiais ir kitomis dovanomis. „Norime jaunimui priminti senąsias Velykų tradicijas, supažindinti su kiaušinių marginimo būdais. Šįmet Atvelykis ankstyvas, būdavo, kad jis beveik sutampa su Jurginėmis. Jas švęsime vėliau, balandžio 26 d. O kol visi dar ne laukuose, sugalvojome susibėgti pasikalbėti, aptarti, kaip bitės peržiemojo, ar pasėliai neiššalo, kada sodai žydės, reikia ir būsimų darbų planais pasidalyti. Ši šventė – pasibuvimas prieš laukiantį darbymetį“, – pasakojo A. Totoris.

Apie kiaušinių marginimą

Salamiestėnus renginyje aplankiusi Velykė papasakojo apie kiaušinių marginimo būdus. „Kiaušinių dažymas – didelis darbas. Visada turiu pasiruošusi penkis puodus. Į pirmąjį, pripylusi vandens, dedu svogūnų lukštus, jų nuovire virti kiaušiniai būna rudi. Į antrą dedu vantų lapus – jais dažyti kiaušiniai būna labai gražios geltonos spalvos. Trečiajame puode verdu dilgėlių nuovirą, kiaušiniai nusidažo žalsvai. Į ketvirtą puodą dedu juodalksnio žievės, ilgai pavirti kiaušiniai įgauna pilkšvai žalią spalvą. Burokėlių nuovire virti kiaušiniai išeina raudoni“, – pasakojo Velykės vaidmenį atlikusi salamiestėnė Regina Kaminskienė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Jurgita BANIONIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video