2024/04/28

 

Kvapas, nėštumas ir automobilis

Jurgitos Žiukaitės nuotrauka

Įvairius draudimus ypač mėgstančioje Marijos žemėje – dar vienas draudimas. Nuo šių metų liepos Seimas uždraudė rūkyti automobilyje, kuriame yra nepilnamečių asmenų ar besilaukiančių moterų. Kokia už šį pažeidimą bus taikoma bauda, dar nenuspręsta. Tęsdama toliau, aiškumo dėlei, turėčiau pasakyti, kad nesu suinteresuotas asmuo – pati nerūkau, savo automobilyje neleidžiu rūkyti ir kitiems, nepaisant to, yra ar nėra jame nepilnamečių ar nėščiųjų, nors apskritai nesu nusiteikusi prieš rūkančiuosius (kaip sakoma – kiekvienam savi malonumai ir nuodėmės).

Sveiko proto piliečiai ir iki šio primityvaus Seimo draudimo nerūkė prie vaikų ir besilaukiančių moterų, ir ne tik automobilyje, bet ir kitose vietose. Jei panašus siūlymas būtų rekomendacinio pobūdžio – sveikintina, tačiau kai už elgesį privačiame automobilyje, beje, niekaip nesusijusį su eismo saugumu, grės bauda, kyla kontroversiškų ir ciniškų klausimų. Kokiu būdu bus nustatomas pažeidimas – automobilį sustabdęs pareigūnas turės apuostyti saloną? Dar įdomiau dėl nėštumo fakto. Automobiliu su rūkančiu vairuotoju keliaujanti moteris turės vežiotis medicininę pažymą, kad ji nėščia arba ne? Ar šiam faktui nustatyti plataus profilio pareigūnas turės atlikti ginekologinę apžiūrą vietoje, ar veš pas specialistus? Jei girtumas nustatomas alkotesteriu, tai gal ir nėštumo faktą fiksuos nėštumo testais? Kas ir kaip bus baudžiamas, jei mašinoje rūkys pati nėščioji? O jei ji dar ir nepilnametė?

Kaži kur daugiausiai laiko praleidžia nėščiosios ir vaikai, kad jų sveikatą šiuo draudimu nuspręsta saugoti tik automobiliuose?

Su automobiliais ir rūkymu susijusių įdomybių būta ir daugiau. Aplinkos ministerija sugriežtintomis baudomis, paskaičiuojant ir gamtai daromą žalą, stengiasi perauklėti nuorūkas pro langus mėtančius vairuotojus. Buvo pasirodęs pranešimas apie planuojamą dar vieną panašią naujovę. Vienas Aplinkos ministerijos valdininkas prasitarė apie siūlymą keisti teisės aktus taip, kad norint atlikti techninę apžiūrą mašinoje turėtų būti ir peleninė. Tuomet nuorūkos esą nebūtų svaidomos pro langą.

„Moderniuose automobiliuose dažnai net nėra peleninės. Yra palikta vieta, kur gali žmogus ją įsidėti. O ar jis ją nusiperka, kitas klausimas. Kur tada tą nuorūką dėti? Į kišenę nedėsi. Kitaip tokios prievolės neįdiegsime, jei ne per automobilių techninę apžiūrą“, – svaičiojo žmogelis, tiesa, vėliau savo nuomonės atsisakęs. Matyt, kažkas paprotino, kad dauguma automobilių gamintojų jau maždaug dešimtmetį į bazinę versiją neįtraukia peleninių, ir tai yra savotiška kova su rūkymu vairuojant. Kai kurių modelių mašinų salone net nenumatyta peleninės vieta. Galų gale, kodėl turėčiau pirkti peleninę, jeigu nerūkau? Kitas absurdiškas žingsnis, matyt, būtų trys konteineriai šiukšlėms rūšiuoti, kompostavimo dėžė, kad automobilis atitiktų techninės apžiūros reikalavimus. Beje, kuo skiriasi pėsčiojo nuorūka nuo automobilio vairuotojo? Gal ir visiems pėstiesiems tada įveskime reikalavimą nešiotis pelenines, nepaisant to, kad jie nerūko?

Buvo kilusi grėsmė gimti draudimui rūkyti ir daugiabučių balkonuose, terasose, pūsti dūmus pro daugiabučių langus. Kol kas jis nebuvo priimtas. Belieka laukti, ką dar išmanieji seimūnai sugalvos uždrausti daryti mūsų pačių namuose: pvz., kepti mėsą, nes jos kvapas, sklindantis pro langą ar balkoną, kenkia žaliavalgiui kaimynui, gerti kavą balkone ir pan. Nes mūsų privati erdvė, pasirodo, nėra labai ir privati.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video