2024/05/04

 

Pienininkai sėmėsi žinių apie dažniausią karvių ligą

Seminarą vedė valstybės įmonės „Pieno tyrimai“ vadybininkė, veterinarijos gydytoja Gintarė Pieškienė.
Autorės nuotrauka

Viena iš dažniausiai pasitaikančių ligų, dėl kurios galvijų augintojai patiria didelių nuostolių, yra karvių slaptasis mastitas. Išsamiai susipažinti su šia liga, melžiamų karvių tešmens uždegimo problema Lietuvoje trečiadienį kelios dešimtys rajono pieno ūkių savininkų, jų darbuotojų, veterinarijos gydytojų rinkosi į Kupiškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos salę. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos tęstinio mokymo ir konsultavimo centras surengė šios temos seminarą.

Liga dažna

„Kupiškio rajone šiuo metu yra daugiau nei 1100 gyvulių laikytojų. Karvių – per 6 tūkst. Rajono ūkiai – gana smulkūs. Tai rodo pieno supirkimo punktų skaičius. Kol kas pas mus dar yra 60 pieno supirkimo punktų. Aplinkiniuose rajonuose, kur karvių laikoma tiek pat, belikę tik po 10–15 punktų. Daugiausia yra smulkių pieno statytojų, turinčių po kelias karves, jiems pateikti šią informaciją apie ligas labai svarbu. Bendradarbiaujame su Sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos tęstinio mokymo ir konsultavimo centru, valstybės įmone „Pieno tyrimai“, kurie atlieka daugybę tyrimų, ir stengiamės, kad žmonės gautų kuo daugiau žinių. Atlikus praėjusių metų analizę dėl pieno kokybės, ji parodė, kad didžioji dalis – apie 70 proc. bėdų mūsų rajono pienininkams kilo dėl mastito. Tai labai aktuali problema“, – kalbėjo Kupiškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Kęstutis Jagminas.

Seminaro dalyviai išklausė dviejų lektorių paskaitas. VĮ „Pieno tyrimai“ informacijos vadybininkė, veterinarijos gydytoja Gintarė Pieškienė apžvelgė karvių sergamumo mastitu situaciją Lietuvoje, supažindino su mikrobiologiniais tyrimais, atliekamais laboratorijoje sukėlėjams nustatyti ir jautrumui antibiotikams patikrinti. Lektorė supažindino ir su diegiamomis naujovėmis, vykdomais projektais, pagalba ūkininkams. Ji teigė, kad labai svarbu žinoti reikalingą informaciją tvarkant savo ūkio vadybą ir kontroliuoti karvių tešmens uždegimą.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Jurgita BANIONIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video