2024/05/04

 

Pradeda judėti žolės pleškintojai

Kupiškio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros poskyrio pareigūnai kartu su aplinkosaugininkais organizuos bendrus reidus, kurių metu stengsis užkirsti kelius sausos žolės deginimui, gaisrų plitimui atvirose teritorijose.
Nuotrauka iš Kupiškio PGT archyvo

Nors ir kaprizingas, bet ankstyvas pavasaris spartina ugniagesių kovos su žolės gaisrais pradžią. Pirmasis šiais metais gaisras atviroje pievoje kilo kovo 14-ąją, antrasis – kovo 16 dieną. Iš viso jau kilo 7 gaisrai atvirose pievose. Prasidėjus pavasariniams aplinkos tvarkymo darbams žmonėms aktualu, ar galima ir kokiose vietovėse galima deginti šiukšles. Apie tai kalbamės su Raimondu Kurkuliu, Kupiškio priešgaisrinės tarnybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros poskyrio viršininku.

Girdėjome, kad ne itin laimingai baigėsi šiukšlių deginimas Alizavoje. Kas nutiko?

Kovo 17 dieną Alizavos kaimo gyventojai A. B. ir V. B. tvarkė teritoriją šalia namų. Šiukšles nutarė sudeginti. Sukūrė laužą suartoje dirvoje, maždaug 10 m nuo ūkinio pastato. Nuo kibirkščių užsidegė ūkinio pastato pastogėje sukrautas senas šienas, apdegė stogo konstrukcijos. Gerai, kad žmonės laužą sukūrė suartoje dirvoje, jį prižiūrėjo, tačiau nesilaikė saugaus atstumo iki pastatų. Kaltininkams surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas, skirta nuobauda.

Tad koks atstumas turi būti? Ar galima laužus kūrenti mieste?

Išgrėbtą seną žolę, lapus ir kitas organines medžiagas galima kompostuoti, o ne deginti rizikuojant sukelti gaisrą. Jei vis dėlto nėra galimybių kompostuoti ar kitaip panaudoti, sausą žolę, nukritusius medžių lapus, laukininkystės ir daržininkystės augalinės kilmės atliekas lauko sąlygomis leidžiama deginti tik sugrėbtas, surinktas į krūvas. Jų deginimas turi būti nuolat stebimas, palikti be priežiūros laužą draudžiama. Smilkstančią laužavietę būtina užgesinti. Draudžiama deginti nenupjautą žolę, ražienas.

Laužą kaimo vietovėje galima kūrenti ne arčiau kaip 30 metrų nuo pastatų. Laužuose galima deginti tik augalinės kilmės atliekas (negalima deginti buitinių, pramoninių ir kitų atliekų). Į krūvą sugrėbtą žolę, lapus draudžiama deginti miškų gaisrams kilti palankiomis dienomis, t. y. esant didesniam negu antros klasės miškų gaisringumui. Taip pat draudžiama sugrėbtas augalinės kilmės atliekas deginti miške, aukštapelkėse, durpingose vietose ar vietovėse, kurios yra arčiau kaip 100 m nuo miško, aukštapelkės ar durpingos vietos, taip pat miestuose ir miesteliuose.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video