2024/05/19

 

Gyventojai budriau saugojo gamtą

Gyventojai vis dažniau dėl galimų aplinkos pažeidimų kreipiasi į specialistus.
Autorės nuotrauka

Panevėžio regiono aplinkos apsaugos Kupiškio rajono agentūra kasmet gauna vis daugiau gyventojų skundų ir pranešimų dėl aplinkos pažeidimų. Žmonės neabejingi žolės deginimui, aplinkos taršai ir kitiems negeriems darbams. Deja, tik dalis tokios informacijos pasitvirtina.

Dalis skundų pasitvirtino

2014 metais Kupiškio rajono agentūra gavo 91 skundą. Dėl jų atlikta 90 tyrimų, vienas pranešimas persiųstas Visuomenės sveikatos centrui. Iš visų pernai gautų pasitvirtino mažiau nei pusė skundų. Daugiausia pranešimų buvo gauta dėl galimai teršiamos aplinkos.

„Tai informacija dėl galimai teršiamos aplinkos srutomis, nepavojingomis ar pavojingomis atliekomis, dėl Lėvens tvenkinio ir kitų vandens telkinių teršimo nuotekomis“, – dėstė agentūros vedėja Vita Stančikienė.
Dvylika pranešimų gauta iš Kupiškio rajono policijos komisariato dėl eismo įvykio metu užterštos aplinkos naftos produktais ar sužalotų medžių. Vienuolika pranešimų pasitvirtino. Vienas nepasitvirtino, kadangi eismo įvykio metu buvo sužalotas nesaugotinas medis.

Vienuolika pranešimų gauta dėl aplinkos oro teršimo deginant atliekas ar iš kaminų rūkstančių juodų dūmų. Pasitvirtino tik du pranešimai, kai gyventojai atliekas degino laužavietėse. Kiti devyni pranešimai nepasitvirtino.
„Gal nepasitvirtinę pranešimai buvo teisingi, tačiau nuvykus į vietą jau pažeidimų neberadome – iš pelenų nebebuvo galima nustatyti, kas buvo deginama krosnyse ar laužuose“, – sakė pašnekovė.

Keturi pranešimai gauti dėl saugotinų medžių kirtimo ir žalojimo. Du iš jų pasitvirtino. Vienas pranešimas gautas dėl VĮ Panevėžio regiono keliai Kupiškio kelių tarnybos šienavimo metu nupjautų eglučių, jis pasitvirtino.
Du pranešimai gauti dėl sausos žolės deginimo, trys – dėl užtvenktų upelių. Du pranešimai dėl užtvertos Račiupio upelio apsauginės juostos. Ne visi šie pranešimai pasitvirtino.

Aplinkosaugininkams buvo pranešta ir apie plaukiojimą vandens motociklais. Iš dviejų pranešimų vieną pavyko nustatyti.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video