2024/05/08

 

Naujovės kavinių lankytojams – informacija apie alergenus

Nuo šiol kavinės ar restorano lankytojams valgiaraščiuose arba kitoje matomoje vietoje turi būti pateikiama informacija apie patiekalo sudedamąsias dalis bei visas alergiją ar maisto netoleravimą sukeliančias medžiagas, vartojamas gaminant patiekalą.
Autorės nuotrauka

Maisto produktų ženklinimo taisyklės griežtėja. Pagal neseniai įsigaliojusį reikalavimą nuo šiol kavinių ir restoranų savininkai valgiaraščiuose ar kitokia rašytine forma privalo pateikti ne tik patiekalų pavadinimus ir sudedamąsias dalis, bet ir nurodyti alergiją ar maisto netoleravimą sukeliančias medžiagas. Būtina pažymėti ir produktus, kurie prieš vartojimą buvo atšildyti.

Informacija – raštu

Šias naujoves pakomentavo Kupiškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji specialistė – maisto produktų inspektorė Rima Dabrišienė.
Nuo praėjusių metų gruodžio 13 dienos Lietuvoje, kaip ir visose kitose Europos Sąjungos valstybėse, įsigaliojo Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas, numatantis, kokia informacija apie maistą ir kaip turi būti pateikiama vartotojui.

„Reglamente numatyta naujovė, kad valgiaraščiuose reikia nurodyti alergiją arba netoleravimą sukeliančias medžiagas arba produktus. Jų yra 14. Tai – glitimo turintys javai (kviečiai, rugiai, miežiai, avižos ir kt.), vėžiagyviai, kiaušiniai, žuvys, žemės riešutai, sojų pupelės, pienas ir jo produktai (įskaitant laktozę), riešutai (migdolai, lazdyno, graikiniai, anakardžiai, pistacijos, makadamijos ir kt.), salierai, garstyčios, sezamo sėklos, sieros dioksidas ir sulfitai, lubinai ir moliuskai.

Taip pat būtina pažymėti, kad patiekalui ruošti buvo vartojami šaldyti produktai – šaldyta mėsa arba mėsos pusgaminiai ir kt. Reikalaujama pateikti ir patiekalų sudedamąsias dalis. Iki šiol smulkiai jų nurodyti nereikėjo“, – kalbėjo maisto ir veterinarijos tarnybos specialistė.

Pasak R. Dabrišienės, reglamente nenumatyta, kad ši informacija turi būti nurodoma būtent valgiaraštyje, ją vartotojui galima pateikti ir kitokiu būdu. „Šis reglamentas jau galioja, bet yra ruošiami maisto produktų ženklinimo higienos normos pakeitimai, kuriuose bus nurodyta tiksli tvarka dėl informacijos pateikimo. Šiuo metu pagrindinis reikalavimas, kad atėjus klientui į kavinę ar restoraną, paklausus padavėjos, ji turi pateikti dominančią informaciją apie alergiją sukeliančias medžiagas. Kaip tai padaryti, priklauso nuo savininkų apsisprendimo – galima pateikti specialų lankstinuką, didesnėse kavinėse informacija gali būti užrašyta raštu gerai matomoje vietoje, pavyzdžiui, ant specialios lentos ranka.

Kol pradės galioti maisto produktų ženklinimo 119 higienos normos pakeitimai, kurie šiuo metu yra derinami Sveikatos apsaugos ministerijoje, svarbiausia, kad vartotojas raštu gautų informaciją apie sudedamąsias patiekalo dalis, alergiją ir maisto netoleravimą sukeliančias medžiagas ir produktus, kurie buvo atšildyti prieš vartojimą. Visos kavinės privalo laikytis šių reikalavimų“, – apie naująją tvarką kalbėjo specialistė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“


——-
Autorius: Jurgita BANIONIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video