2024/05/09

 

Mažėja vienišų motinų ir santuokų su užsieniečiais

Palyginti su keleriais pastaraisiais metais, pernai rajone buvo šiek tiek daugiau registruota santuokų.
Jurgitos Žiukaitės nuotrauka

Kasdien žmogaus gyvenime įvyksta įvairiausių pasikeitimų. Vienais pokyčiais džiaugiamės, dėl kitų liūdime. Visgi svarbiausiais žmogaus gyvenimo įvykiais tebelieka gimimas, mirtis, santuoka, ištuoka. Tad kokių progų susiburti šeimai, giminėms ir draugams buvo pernai, ar liūdnų, ar linksmų. Iš atsakymų į šiuos klausimus galima spręsti ir apie tautos, valstybės gyvybingumą bei dvasinę sveikatą.
Tradiciškai naujųjų metų pradžioje paprašėme Savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus (CMS) vedėjos Birutės Kopūstienės apžvelgti praėjusių metų civilinės būklės aktų įrašų statistiką.

Gandrai dar užsuka

Praėjusiais, 2014 metais, rajono Civilinės metrikacijos skyriuje įregistruotas 171 naujagimis. Iš jų 41 gimė užsienyje ir vėliau buvo įtrauktas į apskaitą, o 130 (73 berniukai ir 57 mergaitės) gimė rajone. Gimimų skaičius, palyginti su 2013 metais, kai registruoti 174 gimusieji, labai nesumažėjo. Kur kas liūdnesnė demografinė padėtis buvo 2012 m. (148 gimusieji) ir 2011 m. (141 gimusysis).

Pasak B. Kopūstienės, pagal deklaruotą gyvenamąją vietą rajone naujagimiai pasiskirsto taip: Alizavos seniūnija – 17 vaikų, Kupiškio seniūnija – 26, Noriūnų – 16, Skapiškio – 13, Subačiaus – 16, Šimonių – 12, Kupiškio miestas – 48.
Pernai gimė viena pora dvynukų. Jų susilaukė Alizavoje gyvenanti šeima.
Iš karto su gimimo registracija 43 vaikams buvo registruotas ir notaro patvirtintas tėvystės pripažinimas.
Jauniausia motina pernai tapo vaikelio susilaukusi septyniolikmetė, o jauniausiu tėvu – taip pat tokio pat amžiaus jaunuolis.
Vyriausia moteris, susilaukusi vaikelio, buvo 41 metų, o vyriausias vyriškis, tapęs tėvu, – 52 metų.

Vienišos mamos pagimdė 14 vaikučių. Iš jų vienai moteriai tai buvo šeštas vaikas, dviem – penktieji vaikai, vienai – ketvirtas, trims – tretieji. Šios moterys yra anksčiau buvusios susituokusios, bet paskutiniojo vaiko gimimo momentu buvo išsituokusios. Kitos vienišos motinos susilaukė pirmagimių.
Tėvystė pernai buvo pripažinta ir penkiolikai vyresnių vaikų. Nuo 14 metų vaikas pats turi duoti sutikimą dėl to fakto pripažinimo.

2014 m. į apskaitą rajono CMS skyriuje įtraukti gimusieji užsienyje vaikai yra įvairaus amžiaus – ir 2013, ir 2014 m. gimę. Vienas vaikas, įtrauktas į apskaitą, yra net gimęs 2002 m. Kada tėvai atvyksta iš užsienio vaikelio įregistruoti, tada registruojama ir vaikui išduodamas lietuviškas gimimo liudijimas.

B. Kopūstienė sakė pastebinti, kad atvykstantys vaikų registruoti užsienyje gyvenantys mūsų piliečiai dažniausiai jau svečioje šalyje yra įsitvirtinę. Turi gyvenamąjį būstą, stabilias pajamas, nebe vieną vaiką. Jų atžalos jau ten lanko darželius, mokyklas. Tikriausiai, kad nedaug kas iš jų galvoja grįžti į tėvynę. Nebent kada nors vėliau.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“


——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video