2024/05/08

 

Iš kiaulių maro – visiems bėda, o kai kam ir nauda

Afrikinis kiaulių maras privertė naikinti ne tik kiaules, bet ir šernus.
Jurgitos Žiukaitės nuotrauka

Dėl afrikinio kiaulių maro nerimastinga įtampa jau antrus metus tvyro ant didelių pramoninių kiaulių fermų ir mažų sodžiaus tvartelių.
Pagal aptiktus ligos židinius šalies teritorijoje Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nustatė buferines maro zonas, ten vykdomos prevencijos priemonės ir nuolatinė situacijos stebėsena. Daugeliui kaimo gyventojų reikėjo paklusti veterinarijos tarnybos sprendimui ir paskersti auginamas kiaules.

Kupiškio rajone į buferinę užkrato zoną pateko Šimonių ir Skapiškio seniūnijos, šių seniūnijų teritorijose gyvenantys kiaulių augintojai jau spalį turėjo imtis griežtų biologinės saugos priemonių arba išpjauti savo kiaules, vėliau terminas buvo pratęstas iki gruodžio vidurio.

Pasak Kupiškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko Kęstučio Jagmino, kupiškėnai verti pagyrimo, kad supratingai reagavo į griežtus, bet būtinus veterinarijos tarnybos nustatytus reikalavimus.
Dar praeitų metų rudenį didesnėse gyvenvietėse ir seniūnijų kaimuose buvo surengti gyventojų susirinkimai, veterinarijos specialistai aiškino apie afrikinio kiaulių maro grėsmę, biologinės saugos reikalavimus ūkiuose ir tvartuose. Tada buvo nepasitenkinimo, įvairių diskusijų ir ginčų, bet su piktybišku nustatytos tvarkos nepaisymu veterinarijos specialistai nesusidūrė.

Anoniminių pranešimų apie gyvulių registravimo piktnaudžiavimus tarnyba negavo, tikėtina, žmonės suprato, kad situacija yra rimta ir elgtis reikia atsakingai. Tarnybos vadovo teigimu, buvo keli atvejai, kai gyventojai prašė pavėlinti terminą, pranešė paskersią savo kiaules dar iki naujųjų metų, mat turi asmeninių ar sveikatos bėdų, bet didžioji dalis kiaulių laikytojų pakluso nustatytai tvarkai, baudų niekam per šį laikotarpį nebuvo paskirta.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“


——-
Autorius: Domas JURJONAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video