2024/05/20

 

Merų utopijos: rojus žemėje ir gramatikos klaidos programose

Iki rinkimų mūsų politikai rajonui žada visas pasaulio gėrybes, atėję į valdžią paprastai suvokia, kad jų galios gerokai mažesnės.
Agnės Pėčaitės-Stankevičienės piešinys

Jau po ketverių metų galime tikėtis visiško gėrio, teisingumo, darnos, jaukumo, grožio, gyvybingumo, permainų, naujų idėjų, plėtros perspektyvų Kupiškio rajone ir absoliučios pagarbos kiekvienam mūsų. Tokius dalykus kupiškėnams žada ateinančiuose mero rinkimuose dalyvauti pasirengę kandidatai. Jų planai skelbia: asfaltuotos gatvės, rekonstruotos aikštės, išmanusis apšvietimas, viešoji pirtis, baseinas, sporto aikštynai, nauji Savivaldybės skyriai ir komisijos tvarkai užtikrinti, didelės Lietuvos ir užsienio investicijos ir visa kita. Pasaka – ne gyvenimas…

Naujo mero galios

Kupiškio, kaip ir visos Lietuvos gyventojai, pirmą kartą savo rajono vadovą – merą rinks tiesiogiai. Nepaisant įvairių nuomonių dėl šios rinkimų permainos, viena aišku – dabar didelę įtaką tam, kad taptum rajono pirmuoju žmogumi, turės ne tik priklausymas vienai ar kitai partijai, bet ir pati kandidato asmenybė. Tad žmonės galės rimtai svarstyti, kas gali vadovauti Kupiškio kraštui.

Gal tai lems didesnį rinkėjų aktyvumą ir domėjimąsi kandidatų atliktais darbais ir jų pateikiamomis programomis. Mat iki šiol dažnai būdavo, kad kandidatas mums pažadėdavo, ko niekada neturėjome, neturime ir neturėsime. Žmonės, žinoma, tokiam smailialiežuviui pritariamai linkčiodavo galva ir balsuodavo.

Lietuvos politologai beveik sutartinai tvirtina, kad Rinkimų ir Savivaldos įstatymų pakeitimai nevisiškai atitinka Lietuvos piliečių lūkesčius. Tiesioginiai mero rinkimai – didelis žingsnis į priekį, didinant visuomenės įtaką, formuojant vietinę valdžią. Bet didžiausi ginčai vyksta dėl mero įgaliojimų.

Dauguma įsitikinę, kad tiesiogiai išrinktas meras bus ribojamas Tarybos sprendimų. Bet pagal naują Savivaldos įstatymo redakciją meras įgauna ir nemažai papildomų valdžios svertų.

Praktiškai jo valia bus administracijos direktoriaus skyrimas, net neatsižvelgiant į Tarybos daugumos nuomonę. Tris kartus atmetus mero siūlomą direktoriaus kandidatūrą, meras tai gali patvirtinti savo potvarkiu.

Po būsimų rinkimų meras galės pats skirti ir atleisti Savivaldybės įmonių ir įstaigų (išskyrus švietimo) vadovus, priimti sprendimus dėl žemės paskirties keitimo. Tai turėtų sustiprinti mero įtaką visam rajono gyvenimui. Prisideda dar ir daugiau jo valdymo pakeitimų – meras pats galės nustatyti seniūnaitijų ribas, skelbti gyventojų apklausas.
Kaip ir anksčiau, išrinktasis meras tampa Tarybos nariu ir jos vadovu.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“


——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video