2024/04/30

Kupiškėniškos senybės deimančiukai

Aukštaitijos vėliava.

Autorės nuotrauka

Sausio 20 d. Kupiškio kultūros centro vitražų salė buvo pilnutėlė žiūrovų. Čia vyko Etnografinių regionų metų atidarymo šventė „Kupiškėnų senybas teisyba“.
Ją surengė Kupiškio etnografijos muziejus ir Kupiškio kultūros centras.


Pristatyta Aukštaitijos vėliava

Šventės dalyviams ir žiūrovams Kupiškio etnografijos muziejaus direktorė Violeta Aleknienė priminė, kad Seimas 2015-uosius paskelbė Lietuvos etnografinių regionų metais. Mes gyvename Aukštaitijoje. Tai pats didžiausias mūsų šalies etnografinis regionas, tai buvusios Sėlos, Nalšios ir Žiemgalos žemės. Aukštaitija – Lietuvos valstybės lopšys. Šis kraštas nuo seno garsėja savo išskirtiniais vestuviniais papročiais, skudutininkais, ragininkais, sutartinių giedotojais, aludariais.

Kupiškėnams pristatytas ir vienas svarbiausių renginio atributų – Aukštaitijos vėliava. Raudono vėliavos audeklo viduryje regime Aukštaitijos herbą. Jo sidabriniame lauke vaizduojamas raudonas šarvuotas raitelis Vytis su pakeltu kalaviju dešinėje rankoje. Raudona vėliavos spalva reiškia gyvybę, meilę, drąsą, kraują, pralietą už Tėvynę, sidabriška – kilnumą, sąžiningumą, dorumą. Kadangi Aukštaitija buvo Lietuvos krikšto, pradėto Lietuvos didžiojo kunigaikščio Jogailos, lopšys, todėl jos herbą laiko angelai išaukštindami ir simboliškai saugodami šį kraštą. Herbo apačioje lotyniškai užrašyta: PATRIAM TUAM MUNDUM EXISTIMA, kuris lietuvių kalba reiškia „Pasaulis prasideda savame krašte“.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“


——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video