2024/04/26

 

Subatėnai nori gerti švarų vandenį ir turėti kanalizaciją

Atėjus žiemai, projekto darbai sustojo.
Ingridos Nagrockienės nuotrauka


Per pastarąjį dešimtmetį į vandentvarkos ūkį mūsų šalyje investuotos milijoninės lėšos. Lietuvos siekis – kad vandens tiekimo ir tvarkymo paslaugos būtų teikiamos 95 proc. gyventojų. Tačiau šiandien dar nemaža dalis žmonių vartoja šachtinių šulinių vandenį. Subačius ir Noriūnai – vienos didžiausių Kupiškio rajono gyvenviečių, kurios iki šiol neturėjo šiuolaikiškai sutvarkytos vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros. Viltasi, kad netrukus ši problema bus išspręsta, ir šių dviejų gyvenviečių žmonės gyvens civilizuočiau. Tik ne viskas labai paprasta ir lengva, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio. Saugų sveikatai vandenį turės ir nuotekų tvarkymo paslaugomis galės naudotis tik dalis subatėnų.

Liko nuskriausti

UAB „Kupiškio vandenys“ šiuo metu įgyvendina Europos Sąjungos finansuojamą projektą „Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros plėtra Kupiškyje ir Kupiškio rajone (Noriūnuose, Subačiuje)“. Nutiesus magistralinius vandentiekio ir buitinių nuotekų tinklus, šių dviejų gyvenviečių žmonėms buitis palengvės. Tačiau ar viskas vykdant šį projektą eina kaip iš pypkės? Ar galimybę naudotis šiomis paslaugomis turės visi norintys?

Biržų gatvės gale gyvenanti subatėnė Bronė Bartkevičienė skundėsi, kad ilgai lauktų buitinių patogumų, matyt, reikės laukti ir toliau. Pasak daugiau nei 50 metų Subačiuje gyvenančios pensininkės, kai prieš keletą metų pasigirdo kalbos apie tai, kad bus galima turėti švarų vandenį ir kanalizaciją, atsirado viltis, kad buitis gerokai palengvės. „Nepaprastai džiaugėmės, svajojome, kaip gražiai ir švariai gyvensime“, – kalbėjo B. Bartkevičienė. Tačiau pradėjus vykdyti darbus, aštuoni šios gatvės paskutiniai namai liko be galimybės turėti vandentiekį ir kanalizaciją. „Patys ją įsirengti mes pinigų tikrai neturime, visos viltys žlugo, kai tinklai iki mūsų namų nebuvo nutiesti. Mes labai įsižeidę, kodėl mūsų aštuonis kiemus paliko likimo valiai?“

Labai tikėjomės, nesuprantame, kodėl taip nutiko. Kai ėmėme ieškoti teisybės, mums buvo pasakyta, kad esame neįtraukti į planą, nors buvo žadėta tinklus nutiesti visoje gatvėje“, – pasakojo subatėnė. Moteris jau keletą metų naudojasi vietine kanalizacija, tačiau buitiniai patogumai senatvėje labai reikalingi. Dar didesnė problema, pasak B. Bartkevičienės, yra nuotekų tvarkymas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“


——-
Autorius: Jurgita BANIONIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video