2024/04/26

 

Ar verta namui vilktis naujus kailinius?

Autorės nuotrauka

Mokesčiai už patalpų šildymą daugiabučiuose, to šildymo sąnaudos amžinas galvos skausmas ir tų namų gyventojams, ir šildymo paslaugas teikiančioms bendrovėms. Įsiskolinusių, vos sugebančių atsiskaityti už šias paslaugas žmonių nestinga. Ką daryti? Ar daugiabučių renovacija gali išgelbėti gyventojus nuo didelių šildymo sąskaitų? Gal geriau senus namus nugriauti ir vietoje jų statyti naujus? Lietuvoje šie klausimai pernai skambėjo nuolat. Sulaukta skirtingų nuomonių, dalytasi įvairia patirtimi. Tai tebėra aktualu ir šiemet.

Mokesčių skirtumai akivaizdūs

Panagrinėjus įvairių šildymo sezonų mokesčių Kupiškio daugiabučiuose namuose AB „Panevėžio energija“ interneto svetainėje skelbiamus rodiklius, akivaizdžiai matyti, kad labai skiriasi daugiausiai ir mažiausiai suvartojančių šilumos daugiabučių vidutiniai šildymo mokesčiai.

Antai 2013–2014 metų šildymo sezono metu daugiausiai suvartojančių šilumos daugiabučių gyventojai vidutiniškai šalčiausią sausio mėnesį mokėjo 7,50 Lt/kv. m, o mažiausiai suvartojančių šilumos daugiabučių gyventojai – 4,18 Lt/kv. m.

Pavyzdžiui, 50 kv. m buto savininkui tuo metu šildymas vidutiniškai atsiėjo nuo 209 Lt iki 375 Lt, nelygu, kokios kokybės name jis gyvena, kaip taupo šilumą. Daugiau nei pusantro šimto litų skirtumas – nemaža suma. Jos žmogui gali užtekti susimokėti už karštą ir šaltą vandenį, kitiems komunaliniams mokesčiams.

Praėjusio ir šio šildymo sezono tų pačių mėnesių vidutinius šildymo mokesčius palyginti sunku. Jie skiriasi ne tik dėl pasikeitusios šilumos kainos, bet ir dėl skirtingos oro temperatūros, dienolaipsnių.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“


——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video