2024/04/27

 

Viltingas atsisveikinimas

Jurgitos Žiukaitės nuotrauka

2015-ųjų sausio pirmoji. Labas rytas, Lietuva, labas rytas! Dairausi aplinkui, dar neatsigavusi po ilgai užsitęsusio metinių švenčių vakarėlio ir nieko ypatinga nejausdama. Piniginėje sugraibau paskutinius litukus, kurie dar galutinai nenumarinti ir istorija taps tik po dviejų savaičių. Svarstau, gal labai nenuskursiu, jei po kupiūrą su garbingųjų lakūnų, Atlanto nugalėtojų S. Dariaus ir S. Girėno, bei mūsų tautos dainiaus Maironio atvaizdais pasiliksiu prisiminimui. Ech, tie sentimentai! Poilsio dienos tyla labai tinkama praeičiai atgaivinti. Kažkodėl nesinori šios tylos ardyti ir bėgti eurų ieškoti. Anokia jie čia nauja valiuta po pasaulį mėgstantiems bastytis lietuvaičiams. Net ne visus bankų platintus smulkiųjų eurų paketus pasisekė žmonėms parduoti. Vieni gal ir neturėjo už ką jų įsigyti, o kiti net nebandė pirkti, pasirausę savo kišenėse ir aptikę ten saują metalinių euro monetų.

Sunkiau šiuo metu sėsliau gyvenančiam senimui susigaudyti, kokia ta nauja valiuta. Kita vertus, senoji karta jau išgyvena gal penktą pinigų keitimą ir tokių pokyčių yra užgrūdinta. Tikiu, kad garbaus amžiaus daug patyrusiems tautiečiams šiuo metu viskas klostysis sklandžiai. Duok Dieve, jiems tik sveikatos išgyventi eilinę gyvenimo permainą.

Prieš Naujuosius metus redakcijai skambino vienas skaitytojas ir norėjo pasitikslinti, kur, iki kada bus galima pasikeisti nemokamai litus į eurus, ar reikia turėti asmens dokumentą, kiek litų galima iškart išsikeisti.

Įvedus eurą Lietuvos bankas savo kasose Vilniuje ir Kaune litus į eurus keis nemokamai neribotą laiką. Komerciniai bankai litus į eurus keis nemokamai 6 mėnesius nuo euro įvedimo dienos (iki 2015 m. birželio 30 d.). Dar pusmetį, t. y. iki 2015 m. gruodžio 31 d., nemokamai litų banknotus į eurus keis dalis komercinių bankų padalinių (visų apskričių centruose ir kai kuriuose kituose miestuose). AB Lietuvos paštas ir kai kurios kredito unijos litus į eurus nemokamai keis 60 kalendorinių dienų nuo euro įvedimo, t. y. iki 2015 m. kovo 1 d.

Kupiškyje nurodytu laiku litus į eurus nemokamai keičia visi čia veikiantys komerciniai bankai, Kupiškio ir Subačiaus paštas.

Asmens dokumentas tvarkant piniginius reikalus visada yra reikalingas. Lietuvos paštuose tas pats asmuo per dieną keisdamas litus į eurus negali viršyti 1 000 eurų sumos. Bankuose valiutos keitimo apribojimų nėra, bet dėl didesnės sumos reikėtų tartis iš anksto.
Tyrinėdama savo naujametinius potyrius, suvokiu, kad lito man negaila. Tiksliau sakant, jokių ypatingų jausmų aš jam nejaučiu. Tiesa, nebesigirdės lakių frazių: „Duok Simoną ir būsime atsiskaitę“ arba „Užteks dviejų Maironių“. Atsiminti, koks gi tautos didvyris puošė rausvą 500 Lt kupiūrą, niekaip negalėjau. Teko „paguglinti“ internete ir sužinoti, kad tai buvo banknotas su „Tautiškos giesmės“ autoriaus Vinco Kudirkos atvaizdu. Et, gal ir per mažai tas mūsų susigrąžintas litas Lietuvoje užtruko, jei tokios atminties, išprusimo ar finansinio išmanymo spragos žiojėja. Žinau tvirtai tik tai, kad visi tautiečiai gali pagrįstai didžiuotis litu kaip kultūros paveldu. Tai teikia vilčių, kad litas dar gali kada nors sugrįžti. Svarbu neprarasti istorinės atminties. Manau, litui tai negresia. Ši valiuta – tai ne trumpai gyvavusios vagnorkės, apie kurių egzistavimą dauguma Lietuvos jaunimo nežino net teoriškai.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video