2024/05/17

 

Gyvenimą pradėjo lietuviškasis euras

Mūsų piniginėse jau šlama nauji pinigai – eurai.
Autorės nuotrauka

Po daugiau nei 21 metų atsisveikinome su litu. Nuo 2015 metų sausio 1-osios nacionalinę Lietuvos valiutą litą pakeitė oficialus Europos Sąjungos piniginis vienetas – euras. Pinigų pasikeitimas – nemaža sumaištis ir šalies gyventojams, ir prekybininkams. Pasidomėjome, kaip pirmosiomis naujosios valiutos cirkuliavimo dienomis nepasimesti skaičiuojant naujus pinigus sekėsi kupiškėnams.

Eurą pasitiko ramiai

Nauja valiuta nėra lengvas ir paprastas dalykas, tačiau eurai – jau mūsų piniginėse. Pirmas dvi šių metų savaites dar cirkuliuos dvi valiutos – ir litai, ir eurai, bet grąža jau bus atiduodama tik eurais.

Tikriausiai daugeliui netikėta savo sąskaitoje išvysti gerokai mažesnę pinigų sumą eurais, nelengva bus priprasti ir prie naujų kainų, kurios tik atrodo gerokai mažesnės. Kitų eurą įsivedusių šalių patirtis rodo, kad pokyčiai, susiję su nauja valiuta, jaučiami tikrai ne mėnesį ar du. Tikriausiai apsipirkdami mintyse dar ilgai eurus versime į litus.

Pirmąją Naujųjų metų dieną prie vieno didžiųjų Kupiškio prekybos centrų buvo gana ramu. Jokių eilių prie bankomatų nesimatė. Pakalbinta prekybos centro kasininkė teigė, kad daugelis pirkėjų dar atsiskaito litais, tačiau kelis klientus aptarnavo ir eurais. Buvo atsiskaitančių banko kortelėmis. „Žmonės atidūs, skaičiuoja. Darbas vyksta sklandžiai, tačiau lėčiau nei įprastai“, – kalbėjo kasininkė.

Naujas euro monetas atidžiai apžiūrinėjo ir aptarinėjo jaunimas. Iš prekybos centro išėję kupiškėnai džiaugėsi, kad parduotuvėje atsiskaitoma be jokių trukdžių.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“


——-
Autorius: Jurgita BANIONIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video