2024/05/15

 

Kam šviečia kaimo lempos?

Už beveik milijoną litų buvo įrengta 12 km elektros tinklų ir sumontuoti 322 šviestuvai šešiolikoje gyvenviečių.
Autorės nuotrauka

Mūsų valdžia nuolat giriasi darbais, kurių naudos akivaizdžiai neatsveria. Pagal jau įprastą taisyklę „Pinigai ne mūsų, tai kodėl jų neišleisti“ išvalytas dar ne visiems ir žinomas Varležeris, šalia Skapiškio seniūno kiemo tyvuliuojantis ežeras. Už dideles sumas atnaujinami bendruomenių namai, kur kartą per metus vakaronėje „nuūžia“ trys kaimo šeimos. Šimtai tūkstančių klojami ir apšviesti gyvenvietėms, kuriose naktį nebent protėvių šmėklos vaikšto.

Nauja šviesa erzina

Kupiškio rajono savivaldybė įgyvendino didelį projektą „Kupiškio rajono kaimų ir miestelių gatvių apšvietimo įrengimas ir renovavimas“. Už beveik milijoną litų buvo įrengta 12 km elektros tinklų ir sumontuoti 322 šviestuvai šešiolikoje gyvenviečių.

Tik kelios jų didesnės – tai Šimonys, Palėvenėlė, Naiviai, Subačiaus miestelis. O Paprūdžiuose, Maugaruose, Smilgiuose, Kinderiuose likę vos po saujelę gyventojų.
Tačiau ir jiems, pasirodo, naujosios lempos ne itin patinka. Kaimo žmonės skundžiasi, jog apšvietimas gatvėse dabar toks ryškus, kad jie ir miegoti negali. Be to, pasak kalbintų pašnekovų, tamsiu paros metu čia gatvėmis retai ką ir besutiksi – kas antra kaimo troba tuščia.

Subačiuje šviesa gatvėse įjungiama tik 6 valandą ryto, o visą naktį gyvenvietė skendi tamsoje. Subačiaus seniūnijos seniūno Vidmanto Paliulio teigimu, gerais ekonominiais laikais čia lempos švietė visą naktį. O dabartinėmis sąlygomis apie grįžimą prie buvusio apšvietimo, anot jo, galima kalbėti tik minimaliai lietuvių algai padidėjus iki 1509 litų.
Kalbėdamas apie Subačiaus miestelį, kur neseniai buvo pakeistos kelios naujos lempos pagal projektą, pašnekovas teigė, kad šioje gyvenvietėje yra visokių nuomonių dėl pakeisto apšvietimo.

„Subačiaus miestelyje apšvietimas įrengtas, seniūnija už apšvietimą nemoka, dėl sutaupymo nieko negaliu pasakyti. Vieniems gerai, kad trumpai šviečia, kitiems blogai, treti neturi nuomonės. Visi klausimai ir perspektyvos dėl apšvietimo ne seniūnijos kompetencija“, – sakė V. Paliulis. Jo nuomone, norint taupyti elektros energiją visoje Lietuvoje reiktų keisti gatvių apšvietimą į LED taupų apšvietimą.

Kaimo žmogui reikia

Kategoriškiau, ar protinga gatvių apšvietimą modernizuoti pustuščiuose kaimuose, kur gyventojų sparčiai mažėja, pasisakė Kupiškio rajono meras Jonas Jarutis: „Į klausimą, ar protinga vykdyti apšvietimo projektus kaimo vietovėse, norėčiau atsakyti klausimu: ar kaimo gyventojas – ne žmogus. Ir ar jūs norėtumėte dvidešimt pirmame amžiuje gyventi prie žibalinės lempos ar balanos?“

Dar apibūdinant įvykdytą projektą, pasak rajono vadovo, aiškiai buvo pasakyta, kad kaimų gatvių apšvietimui buvo pasinaudota programa pagal priemonę „Kaimo atnaujinimas ir plėtra“, tad jo vykdyti miesto statusą turinčiame Subačiuje nebuvo galima.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video