2024/05/02

 

Pavojingiems šunims butuose – nebe vieta

Kinologai abejoja, ar įmanoma sukontroliuoti pavojingų šunų auginimą daugiabučiuose namuose.
Valio Staburo nuotrauka

Seimas priėmė naujas Gyvūnų globos, laikymo ir naudojimo įstatymo pataisas, kuriomis daugiabučiuose uždrausta laikyti pavojingus šunis bei jų mišrūnus. Keturkojus registruojanti bendrovė „Kupiškio komunalininkas“ kol kas nekaupė duomenų apie butuose laikomas šunų veisles. Rajono gyventojai iš viso vengia oficialiai pranešti apie savo laikomus gyvūnus.

Kalčiausi šeimininkai

Nuo šiol daugiabučiuose leidžiama laikyti nebe visus šunis. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba praėjusiais metais patvirtino jau dešimtmetį galiojusį sąrašą pavojingų ir kovinių šunų veislių, kurias draudžiama auginti bute.

Į jį pateko pavojingu laikomas amerikiečių Stafordšyro terjeras, Stafordšyro bulterjeras, amerikiečių buldogas, Argentinos dogas, Fila Brasileiro (brazilų mastifas), kangalas (turkų aviganis), Kaukazo aviganis, Pietų Rusijos aviganis. Taip pat į sąrašą įtrauktas vienintelis kovinis šuo amerikiečių pitbulterjeras.

„Sunku pasakyti, ar geras sprendimas. Viskas priklauso nuo šeimininko, kartais net mažas pekinukas ar taksas būna labai agresyvus ir gali pridaryti daugiau žalos negu pitbulis ar stafordšyras“, – savo nuomonę apie Seimo sprendimą išsakė Panevėžio gyvūnų globos vadovė kinologė Rūta Liberienė.

Pasak pašnekovės, iš tiesų tiek pitbuliai, tiek kiti koviniai šunys nebuvo skirti pulti žmonėms. Jie veisti kovoms su kitais šunimis. Tačiau nestabilios psichikos šeimininkai juos sugadino ir tai tapo pavojumi žmogaus sveikatai ar net gyvybei.

„Nemanau, kad draudimas laikyti daugiabučiuose tokius šunis ką nors išspręs. Juk sunkiausia pakeisti žmones. O šuo – tai kaip ir ginklas, ne kiekvienas jį gali laikyti. Kitas klausimas – kas tai kontroliuos? Daugiabučiuose gal namų pirmininkai, bet ir jie ne visi yra šunų žinovai – sunku bus atskirti, ar tai kovinis šuo, ar mišrūnas, jei to nepasakys pats šeimininkas“, – teigė R. Liberienė.

Veislių neregistruoja

Kupiškio rajono savivaldybės tarybos sprendimu nuo 2009 metų daugiabučiuose šunis pradėjo registruoti bendrovė „Kupiškio komunalininkas“, kai joje “atsirado” daugiabučių namų priežiūros tarnyba.

„Kas buvo daroma iki tol – duomenų neturime, nes iš buvusios butų ūkio organizacijos tokių duomenų negavome – perduoti tik gyvūnų registracijos žetonų ir pasų likučiai. Jų gaminimu, pasirodo, užsiėmė Savivaldybė. Prireikus vis dar gauname iš ten šių atributų”, – sakė bendrovės direktorius Rimantas Stundys.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video