2024/05/08

 

Valstybės kontrolės misija – bendrauti ir bendradarbiauti

Valstybės kontrolės trečiojo audito departamento direktorė Regina Rudokienė (dešinėje) kartu su Savivaldybės kontroliere Vilma Mažeikiene pademonstravo savivaldybių audito strategijos planą.
Autoriaus nuotrauka
Rajono Savivaldybėje prieš savaitę lankėsi Valstybės kontrolės trečiojo audito departamento direktorė Regina Rudokienė.

Iš pirmo žvilgsnio – žinia nerimastinga. Kur nukrypsta valstybės kontrolierių dėmesys, ten tikėtinas valstybės lėšų švaistymas, neatsakingumas, valdininkų piktnaudžiavimai, piliečių skundai. Šįkart nieko intriguojančio, vizito būta taikaus.

Ne baudžia, o vertina

Susitikime su viešnia dalyvavo ne tik rajono vadovai, meras Jonas Jarutis, vicemeras Algirdas Navickas, administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis, Savivaldybės kontrolierė Vilma Mažeikienė, bet ir politikai, rajono Tarybos kontrolės komiteto nariai.

Kupiškio rajono savivaldybė yra viena iš tų, kur Valstybės kontrolė turi mažiausiai pastabų, čia važiuojame gana retai, nes nerandame tokių klaidų, dėl kurių reikėtų rašyti rekomendacijas ar sprendimus su įpareigojimais atlyginti nustatytą valstybei žalą“, – gerą žinią jau susitikimo pradžioje atskleidė departamento direktorė.

Valstybės kontrolės institucija pastaraisiais metais atsisakė baudimo funkcijos, nebekelia baudžiamųjų bylų, tik įvertina, kaip tvarkomasi su valstybės lėšomis, patikėtu valdyti valstybės turtu. Taigi santykius su savivaldybėmis galima įvardinti kaip patariamąjį bendravimą ir bendradarbiavimą, o požiūrį į savivaldybių kontrolierius – kaip vyresniųjų brolių geranorišką dalijimąsi patirtimi su jaunėliais.
Trečiojo audito departamento direktorė R. Rudokienė išsamiai papasakojo apie savivaldybėse atliekamų auditų esmę ir paskirtį, taisykles, tvarką ir metodiką. Viešasis valstybės sektorius yra išlaikomas mokesčių mokėtojų pinigais, todėl visuomenė turi žinoti, kaip ir kur jie išleidžiami. Jeigu padaromos klaidos, reikia išsiaiškinti ir atskirti, ar jos padarytos sąmoningai, ar netyčia.

Valstybės ir savivaldybių kontrolieriai dirba pagal tas pačias metodikas, tik darbo ir įpareigojimų mastai yra skirtingi. Štai savivaldybių kontrolieriai neturi įpareigojimo pasisakyti dėl savivaldybės turto naudojimo teisėtumo.
Valstybės kontrolieriai, tikrindami savivaldybes, įvertina, kaip panaudojami pinigai valstybės perduotoms funkcijoms vykdyti. Tikrina paprastai vienas žmogus, jam tenka nemenkas darbo krūvis, todėl dažnai pasitelkiami pagalbon savivaldybių kontrolieriai.

Dirba tik viena

Viešnia atkreipė Savivaldybės vadovų ir politikų dėmesį į vieną svarbią aplinkybę: šalyje nedaug yra rajonų, kur savivaldybės kontrolės ir audito tarnyboje dirbtų po vieną žmogų, taip yra Kupiškyje. Departamento vadovė teigė galinti tik pagiriamąjį žodį tarti dėl kontrolierės V. Mažeikienės darbo, tačiau reikia pamąstyti apie fizines vieno žmogaus galimybes, didžiulį darbo krūvį, kokybės reikalavimus ir didelę atsakomybę.
„Nėra rajono biudžete pinigų dar vienam etatui“, – tikino meras, administracijos direktorius, o viešnia nesiginčijo, tik priminė, kad kitose savivaldybėse vis dėlto sugebama lėšų surasti.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Domas JURJONAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video