2024/04/25

 

Gera žinia verslininkams – neapgalvotas sprendimas dėl šiukšlių atšauktas

Gal ateityje ir gyventojai, ir verslininkai rūšiuodami šiukšles galės tikėtis mažesnių mokesčių.
Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Daug triukšmo sukėlęs rajono Tarybos sprendimas dėl buitinių atliekų rinkliavos mokesčio juridiniams asmenims buvo atšauktas. Jeigu ne diskusijos, vieši verslininkų, įmonių vadovų pasisakymai, tikriausiai nuo Naujųjų metų mokestis už šiukšles kai kam būtų stipriai pakoregavęs verslo planus.

Kaltas skubėjimas ir klaidos

Dar rajono Tarybos posėdžio pradžioje opozicijos atstovas, Tarybos narys Dainius Bardauskas pasiūlė į Tarybos darbotvarkės planą įtraukti „Dėl Kupiškio rajono savivaldybės vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą nuostatų patvirtinimo“ priimto sprendimo atšaukimą.

Pasak pareiškėjo, nors pasiūlymas ir pateiktas pavėluotai, tačiau jis yra labai svarbus. Rajono meras Jonas Jarutis priminė, kad yra nusižengiama Savivaldybės tarybos veiklos reglamentui, kuriuo remiantis pasiūlymai dėl darbotvarkės turi būti pateikti ne vėliau kaip per 24 valandas. Visgi jis sutiko, kad vyktų balsavimas dėl šio klausimo įtraukimo į darbotvarkę. Nedidele balsų persvara – 11 balsų už, 10 – prieš ir vienam Tarybos nariui nebalsavus, buvo nuspręsta svarstyti pasiūlymą.

Pasak D. Bardausko, sprendimas juridiniams asmenims rinkti šiukšlių išvežimo mokestį nuo patalpų ploto kai kuriais atvejais prasilenkia su sveika logika. Yra įstaigų, kurios net neturi patalpų, o už šiukšlių išvežimą vis tiek būtų mokėjusios. Kodėl prireikė šį sprendimą svarstyti būtent dabar, labai paprasta priežastis: nors jis įsigalioja tik nuo sausio 1-osios, tačiau nespėjus jo pataisyti, pasekmės gali būti liūdnos.

Mero J. Jaručio nuomone, dar yra pakankamai laiko ir gal nereikia sprendimo atšaukti. Artimiausiame rajono Tarybos posėdyje galima svarstyti pakoreguotą variantą. Juo labiau, kad šią savaitę prasideda konsultacijos su verslininkais. Pasipiktinimą dėl šiukšlių mokesčio sukėlė sprendimas dar ir dėl to, kad kai kurios įmonės gavo neteisingai apskaičiuotą mokestį. „Manau, kad tai žmogiška „Kupiškio komunalininko“ klaida, ir reikėtų dėl to atsiprašyti“, – bandė aiškintis meras.

Mero pamąstymams, kad dar yra laiko taisymams ir neatšaukus Tarybos sprendimo, ne visi Tarybos nariai pritarė, nes, pasak kai kurių, kas gali garantuoti, kad iki to laiko bus parengtas tinkamas dokumentas.
Už tai, kad sprendimas būtų atšauktas, balsavo 16 rajono Tarybos narių, prieš – 5, o susilaikė – 2.

Prašė patarti

Baigiantis posėdžiui mero pavaduotojas Algirdas Navickas, kuris yra derybų komisijos dėl Paketurių Šv. Kazimiero vaikų globos pastatų įsigyjimo pirmininkas, kreipėsi patarimo į Tarybos narius. „Norėčiau žinoti, iki kokios sumos mes galime derėtis dėl pastato pirkimo, – teiravosi A. Navickas. – Turto vertintojų jis buvo įvertintas 326 tūkstančiais litų, „Carito“ atstovai dabar už jį prašo 260 tūkstančių litų. Derybos kol kas juda labai sunkiai, nes iš jų pusės nėra jokios iniciatyvos.“

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video