2024/04/24

 

Pašalpų gavėjus prisivijo skolos

Daugelio gyventojų naštą slegia skolos.

Simono Dariaus nuotrauka

Praėjusią savaitę į posėdį Kupiškio rajono savivaldybėje rinkosi Globos ir rūpybos taryba. Jos nariai, vadovaujami rajono mero pavaduotojo Algirdo Navicko, sprendė socialinės pašalpos skyrimo išimties tvarka, vienkartinės pašalpos ir socialinių paslaugų suteikimo bei kitus klausimus. Vienam rajono gyventojui posėdžio metu iš gaunamos socialinės paramos nutarta padengti jo įsiskolinimus už komunalines paslaugas. Ir tai tik pradžia – tokių Savivaldybės veiksmų sulauks dar kelios dešimtys kupiškėnų.

Įstatymai numato

Dar pavasarį į pasitarimą socialinius darbuotojus sukvietęs Kupiškio rajono meras Jonas Jarutis pateikė siūlymą iš socialinių pašalpų padengti jų gavėjų skolas už šilumą, elektrą, vandenį ir kitas komunalines paslaugas.
Iki tol tik išskirtiniais atvejais iš paramos pinigų buvo apmokėtos kelių rajono gyventojų skolos už transporto paslaugas mūsų Savivaldybei bei už vaiko priežiūrą vaikų ir jaunimo ugdymo centre „Varpelis“. Šie žmonės nebegalėjo sumokėti susidariusių skolų. Todėl Kupiškio rajono savivaldybėje dirbanti Globos ir rūpybos taryba leido tai padaryti iš jų gaunamų socialinių pašalpų.

Gavus mero paraginimą aktyviau naudoti tokias priemones dengiant pašalpų gavėjų skolas bei vadovaujantis Piniginės socialinės paramos nepasiturinčioms šeimoms ir vieniems gyvenantiems asmenims, nuo šiol daugiau asmenų sulauks tokio skolų išieškojimo būdo.
„Pagal įstatymą parama gali būti teikiama pinigine ir nepinigine forma. Mūsų rajono Taryba numatė, kad vietoje pinigų žmonės galėtų gauti paramą prekėmis arba atsiskaitytų už paslaugas“, – priminė Kupiškio rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Laima Bartulienė.

Už komunalines ir šilumos paslaugas

Pasak pašnekovės, susirūpinti labiausiai reikėtų socialiniuose būstuose gyvenantiems asmenims. Jau dabar Savivaldybė gavo bendrovės „Kupiškio komunalininkas“ sąrašus tokių gyventojų, kurie turi skolų už atliekų rinkliavą ar buto nuomą bei gauna socialines pašalpas.
Pagal pateiktus duomenis iš viso socialiniuose būstuose gyvena 58 skolininkai, kurių skolos siekia nuo 100 iki 2 500 litų. Iš jų 22 gauna socialines pašalpas.
Panašaus sąrašo laukiama ir iš bendrovės „Panevėžio energija“. Šilumos vartotojų skolos, L. Bartulienės spėjimu, bus žymiai didesnės.

Kol kas skolos pagal naują tvarką prisivijo tik vieną Kupiškio gyventoją. Praėjusią savaitę Globos ir rūpybos tarybos posėdyje iš jo gaunamos 255 litų socialinės pašalpos nutarta kas mėnesį nuskaičiuoti po 50 litų susidariusiems įsiskolinimams padengti. Dar 70 litų iš šios sumos vyras privalės mokėti kitiems mokesčiams.
„Žmonės nebeprieštarauja, jie patys supranta, kad klimpsta į skolas ir nebėra kitų galimybių“, – sakė L. Bartulienė, paklausta, ar nesunku bus susitarti su pašalpų gavėjais dėl naujos tvarkos.
Vedėjos teigimu, tai pirmas rimtas sprendimas dėl skolų už komunalines paslaugas išieškojimo pasinaudojant socialine parama. Tačiau ateityje jų bus daugiau.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video