2024/09/24

Seniūnaičiai – kaimui nereikalingi

Net ir praėjus dvejiems metams nuo nutarimo kiekviename didesniame kaime išrinkti po seniūnaitį, šis valdžios sumanymas nepriimtinas nei seniūnams, nei patiems gyventojams. Iš visų 33 numatytų seniūnaičių nemokamam darbui mūsų rajone išrinkti vos 7. Ir beveik visi seniūnų talkininkai eina panašias bendruomenių pirmininkų pareigas. Todėl matydami vangiai besikuriančią instituciją Seimo nariai pritarė pataisai, kad savivaldybės pačios spręstų, reikia joms seniūnaitijų ar ne.

Rinkimai nebeorganizuojami

2009 metais valstybės patvirtinta seniūnaičio pareigybė turėjo lengvai rasti kelią į kaimą ir šiais metais baigti pirmąją savo kadenciją. Tačiau siūlomas seniūno atstovas bendraujant su gyventojais, ko gero, buvo labiau reikalingas politikams nei patiems kaimo žmonėms. Ir Kupiškio, ir kituose šalies rajonuose iki šiol vis dar neišrinkta didžioji dauguma numatytų seniūnaičių.

Mūsų rajone vadovo neturi 26 seniūnaitijos iš 33. Likusiose šias pareigas be atlyginimų sutiko dirbti bendruomenių pirmininkai. Jie, kaip ir anksčiau, dirba tą patį visuomeninį darbą.

„Seniūnaičio pareigybė mūsų rajone dubliuojasi su bendruomenių pirmininkais. Tai nemokamas visuomeniniais pagrindais siūlomas darbas, todėl mažai kas nori jį dirbti. Nejuda ir patys seniūnaičių rinkimai – nėra gyventojų poreikio turėti tokius vadovus. Todėl jau nebeorganizuojame tokių susirinkimų, – sakė Kupiškio rajono savivaldybės administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis. – Taip yra ne tik mūsų rajone. Bet jei bus nuspręsta, kad šių pareigybių būtinai reikia, bandysime joms išrinkti žmones.“

Užtenka bendruomenių

Nė vieno seniūnaičio per dvejus metus neišsirinko Subačiaus seniūnija. Keliose seniūnaitijose buvo bandyta surengti rinkimus, tačiau neatėjus reikalingam rinkėjų skaičiui apsieita be seniūnaičių.

Dalis kaimų, pasak Subačiaus seniūnijos seniūno Vidmanto Paliulio, raštiškai atsisakė tokios pagalbos, motyvuodami tuo, jog žmonių interesams puikiai atstovauja bendruomenių pirmininkai.

Tik du iš devynių numatytų seniūnaičių pavyko išrinkti Kupiškio seniūnijoje. Ir abu jie, pasak šios seniūnijos seniūno Juliaus Vytauto Semėno, taip pat eina ir bendruomenės pirmininkų pareigas. Jų atliekamas darbas dėl naujo vardo, pašnekovo teigimu, visiškai nepasikeitė.

“ Seniūnaičių rinkimus organizavome po keletą kartų, bet žmonės nesirenka. Kaip juos priversi tai padaryti. Galima seniūnaitį išrinkti ir apklausos būdu, bet tai – nelabai rimta“, – kalbėjo seniūnas.

Paklaustas, ar pats nepasigenda tokios pagalbos, J. V. Semėnas teigė su gyventojų reikalais susitvarkantis ir pats. Be to, jam padeda kaimo bendruomenių atstovai.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video