2024/05/13

Valdiškas vairas gundo pasukti į šoną

Kupiškio valdininkams su valdišku transportu sunku išsiskirti net ir po darbų. Per šią savaitę „Kupiškėnų minčių“ redakciją pasiekė du pranešimai apie tokius neleistinus pasivažinėjimus. Pasirodo, iš Kupiškio į Panevėžį namo važinėja Kupiškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos laikinasis vadovas. O apsipirkti valdišku džipu į prekybos centrą užsuka ir rajono meras Jonas Jarutis. Jis iki šiol net nežino, kad valdišku transportu namo važiuoti negalima.

Apsipirko pakeliui į namus

Kupiškio rajono savivaldybės transporto panaudojimas jau daug metų neduoda ramybės ne tik pastabesniems gyventojams, bet ir valdžios opozicijai. Jau eidami į rinkimus konservatoriai akcentavo valdiškų kelionių problemas – esą Savivaldybės darbuotojai per daug lėšų išeikvoja joms ir nevengia Savivaldybės automobiliu važinėti savais reikalais.

Rimtesnių įrodymų dėl valdininkų savivalės naudojantis valdišku turtu pernai pateikė Kupiškio rajono savivaldybės kontrolierė Vilma Mažeikienė, atlikusi Kupiškio rajono savivaldybės administracijos transporto išlaidų 2008-2009 metais panaudojimo vertinimą. Jis atskleidė tai, kad Kupiškio valdininkų panaudotos lėšos transportui viršijo rekomenduotiną sumą.

Šurmulys aprimo, tačiau pažymėti Savivaldybės automobiliai vis dar sušmėkščioja tai vienoje, tai kitoje, rodos, su valdžios darbu ne visai susijusioje vietoje.

Štai praėjusį penktadienį kelios minutės po 18 valandos mero J. Jaručio specialiu lipduku paženklintas automobilis stabtelėjo prekybos centro „Maxima“ aikštelėje. Apie kelionę darbovietės automobiliu paklaustas meras iš pradžių kiek sutriko, tačiau vis dėlto prisipažino truputį „sugriešijęs“.

Pasak pašnekovo, jis valdišku transportu važiavo iš darbo namo ir nusprendė pakeliui trumpam užsukti į parduotuvę.

„Aš nemanau, kad čia didelis pažeidimas, kartais taip pasitaiko. Aišku, galėjau pastatyti automobilį į garažą ir su savo mašina nuvažiuoti iki prekybos centro. Gal būčiau išnaudojęs 100 g mažiau dyzelino“, – teisinosi meras.

Tačiau vadovas teigė pagal savo darbo sutartį nesąs pririštas prie riboto darbo grafiko ir gali net savaitgaliais pasirodyti su valdišku transportu.

Kol kas meras nėra turėjęs nė vienos nuobaudos už neleistiną valdiško automobilio panaudojimą. Jei Kupiškio rajono savivaldybės taryba svarstys jo pastarąją kelionę, meras privalės prisiimti kaltę.

Kupiškio rajono savivaldybės darbuotojų keliones kontroliuoja administracija. Šiuo metu jos priežiūroje yra 12 Savivaldybės automobilių. Pažeidimų dėl važinėjimosi jais savais reikalais, pasak administracijos direktoriaus Žilvino Aukštikalnio, dar nebuvo nustatyta.

Jei įstaigos darbuotojai nori pasinaudoti valdišku transportu, anot jo, sumokėję pinigus gali gauti tokį leidimą.

Automobilis – kompromisas

Be to, rajono vadovui pravartu būtų dar kartą perversti Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatas. Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) duomenimis, valdišku transportu draudžiama ne tik į prekybos centrus važinėti, bet ir namo grįžti.

Šį draudimą jau kuris laikas ignoruoja ir Kupiškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos laikinasis vadovas iš Panevėžio Kęstutis Jagminas. Apie jo keliones namo valdišku automobiliu „Kupiškėnų mintims“ praėjusią savaitę pranešė neprisistatęs asmuo. Jis dar pridūrė, kad ant tarnybos mašinos nėra jokio lipduko, žyminčio jo priklausomybę.

K. Jagminas net ir nesiruošė paneigti šios informacijos. Jis teigė valdišku automobiliu į kaimyninį rajoną vykstąs darbo reikalais, kartais juo pasiekiąs ir savo namus. „Visaip būna – kartais ir darbo reikalais, kartais ir namo grįžtu. Kadangi nesu Kupiškio tarnyboje įdarbintas nuolatinai, su aukštesne vadovybe priėmėme tokį lyg ir kompromisą, kad galėčiau namo grįžti valdišku automobiliu. Jei mano darbas čia būtų nuolatinis, tikrai važinėčiau savo mašina“, – aiškino pašnekovas.

Tačiau vyras prisipažino nesiruošiąs likti mūsų rajone. Jo nuolatinės pareigos Panevėžio valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje specialistą tenkina ir jis net nesvarsto galimybės už tą patį atlyginimą važinėti į Kupiškį.

O apie valdiško Kupiškio maisto ir veterinarijos tarnybos automobilio ženklinimą laikinasis vadovas teigė, kad po šių metų liepos 1 d. reorganizuojant šią įstaigą kol kas nėra pagaminti ženkliukai su nauju jos pavadinimu.

Šiuo metu Kupiškio maisto ir veterinarijos tarnyba turi du automobilius.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video