2024/09/24

Bendrovių nuostoliai palengvins gyventojų kišenes

Rajono Savivaldybės bendrovėms praėję metai nebuvo dosniausi. Didžiausią šuolį žemyn patyrė dar prieš metus vienintelė pelną skaičiavusi įmonė „Kupiškio vandenys“. Skolingų metų maratoną 2010-aisiais tęsė „Kupiškio autobusų“ parkas. O iš nuostolių išbristi sugebėjusiam „Kupiškio komunalininkui“ dėl nedidelio pelno teko aukoti darbuotojų etatus ir atlyginimus.

Per maži tarifai

Šiuo metu visos trys rajono Savivaldybės bendrovės skaičiuoja praeitų metų rezultatus. Jose vykdomas auditas ir po jo įmonės galės pateikti baigtas finansines ataskaitas. Jau dabar galima išskirti esminius jų 2010 metų veiklos rodiklius.

Sunkiausiai pernai sekėsi bendrovei „Kupiškio vandenys“. 2009-uosius baigusi su beveik 20 tūkst. litų pelnu, po metų ši įmonė smarkiai krito žemyn. Pernai ji patyrė net 124 tūkst. litų nuostolį.

„Nuostolingų rezultatų priežastis – per mažas šalto vandens ir nuotekų tarifas“, – paaiškino Kupiškio rajono savivaldybės administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis.

Nors Valstybės kontrolės specialistai pateikė išvadas, kad šalies vartotojai per daug moka už vandenį, tačiau, pasak pašnekovo, jį tiekiančios įmonės žemyn smunka taikydamos rizikingą kainų skaičiavimo metodiką.

„Pagal šią metodiką skaičiuojamos bendrovės investicijos, sąnaudos ir prognozuojama, kiek per metus ji parduos vandens. Tačiau užėjus krizei bendrovė „Kupiškio vandenys“ prarado stambų vandens pirkėją UAB „Lavisa“, itin taupyti pradėjo ir patys gyventojai. Ir galiausiai išėjo taip, kad tiek, kiek buvo planuota, vandens bendrovė nebeparduoda. O išlaidos vis tiek padalintos pagal prognozuojamą vandens kiekį. Taip ir susidaro nuostolis“ – sakė Ž. Aukštikalnis.

Kainų ir energetikos komisijos nustatytame šalto vandens tarife, pasak direktoriaus, numatyta, kad mūsų rajone per metus turi būti parduota 422 tūkst. kubų vandens. Pernai realizuota buvo tik 309 tūkst. kubų.

„Taigi apie 112 tūkst. kubų vandeens – neparduota. Todėl šiam kiekiui reikalingos sąnaudos neatsipirko. Negalima dėl nuostolių kaltinti tik bendrovę – jį nulėmė ir didesnis gyventojų taupumas“, – teigė pašnekovas.

Kainos keisis

Tokios sąlygos, anot jo, automatiškai užprogramuoja kainų už šaltą vandenį didėjimą. Tas pats nusimato ir su nuotekomis. Jų per praėjusius metus „Kupiškio vandenys“ surinko 62 tūkst. kubų mažiau nei buvo prognozuota.

Be to, nuotekų tarifas, anot jo, turės keistis ir dėl pernelyg didelių mūsų gamtosaugininkų užmojų tausoti gamtą. Šiuo metu jie džiaugiasi griežčiausiu nuotekų tvarkymo reglamentu visoje Europos Sąjungoje. Tai, pasak pašnekovo, reiškia ir didesnes šių paslaugų kainas gyventojams: „Kuo švariau nuotekos išvalomos, tuo ši paslauga tampa brangesnė. Kai bus baigti rekonstruoti valymo įrenginiai, kurie atitiks visus normatyvus, į juos sudėtos investicijos turės atsispindėti ir nuotekų surinkimo tarife. Bet ar reikia taip išvalyti nuotekas, kai kurie specialistai jau abejoja. Ko gero, daugiau į tai įsigilinsime, kai pakils nuotekų surinkimo kaina.“

2010 metų gruodžio mėnesį, Administracijos direktoriaus duomenimis, jau turėjo baigti galioti senasis nuotekų ir vandens tarifas mūsų rajone. Dėl kai kurių bendrovės „Kupiškio vandenys“ nebaigtų projektų jis laikinai dar pratęstas. Bet kainų pokyčiai netolimoje ateityje, pasak pašnekovo, neišvengiami.

Dėl geresnio praeitų metų rezultato, pasak Ž.Aukštikalnio, bendrovė „Kupiškio vandenys“ tikrai stengėsi: iki minimumo mažino sąnaudas, netgi sustabdė kai kurias investicijas.

2009 metų pabaigoje buvo atleisti 6 šios bendrovės darbuotojai. 2010 metais sumažinti atlyginimai.

Susiveržė diržus

Sėkmingi šie metai buvo bendrovei „Kupiškio komunalininkas“. Prieš metus jie turėjo beveik 61 tūkst. litų nuostolio, o 2010-uosius baigė jau su 35 tūkst. litų pelnu.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video