2024/09/24

Į rinkimus žygiuojantys kandidatai slapstosi nuo rinkėjų? (II)

Jau parengus straipsnio I dalį, atėjo patikslinimas, kad rajone rinkimams ruošiasi ne septynios, bet aštuonios partijos: Tėvynės sąjunga, LSDP, Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjuga, Liberalų sąjūdis, Darbo partja, Liberalų ir centro sąjunga, Tvarka ir teisingumas, Naujoji sąjunga (socialliberalai).

Stipriausios partijos mūsų rajone savo pretendentų į rinkimus nuo rinkėjų neslapsto. Tačiau nemažos dalies jų ketinimai patekti į tarybos nario vietą kertasi su Vietos savivaldos įstatymu.

Teks derinti pareigas

Vietos savivaldos įstatymas tvirtina, kad savivaldybės administracijos valstybės tarnautojai ir darbuotojai, dirbantys pagal darbo sutartis, negali būti savivaldybės, kurioje jie dirba, tarybos nariais. Šių pareigų taip pat negali eiti mokyklų direktoriai bei seniūnai. Tačiau kurią kėdę pasirinks rinkimus laimėjusieji politikai, ko gero, pamatysime tik po rinkimų. Tada paprastai ir prasideda tikrasis žaidimas.

Savo siūlomų kandidatų į savivaldybės tarybą visiškai neslėpė tik socialdemokratai. Jų vadovas Jonas Blaževičius atvertė visas kortas.

Šiuo metu Kupiškio rajono savivaldybės rinkimuose dalyvauti žada 30 LSDP narių. Pirmieji šios partijos sąraše: Šepetos Almos Adamkienės pagrindinės mokyklos direktorė Vanda Vanagienė, Kupiškio rajono savivaldybės Kultūros ir Švietimo skyriaus specialistas Andrius Kleniauskas, Noriūnų seniūnas Agirdas Navickas, gydytojas Vincas Dražba, dabartinis rajono Tarybos narys J. Blaževičius.

Tačiau pagal Vietos savivaldos įstatymą aišku, kad pirmieji trys socialdemokratai bus priversti rinktis tarp tarybos nario kėdės ir dabartinių savo pareigų. Mat tarybos narys negali eiti mokyklos vadovo, savivaldybės administracijos valstybės tarnautojo ir darbuotojo bei seniūno pareigų.

Didelė dalis partiečių, pasak pašnekovo, rinkimuose dalyvauja nebe pirmą kartą. Tačiau yra ir naujų asmenybių. Tai net keletas rajono mokytojų ir mokyklų direktorių, verslininkai Vitalija Šabrinskienė, Kęstutis Meškauskas, ūkininkai Vidmantas Tubelis, Sigita Stančikienė, bibliotekininkė Jolita Janušonienė ir kiti.

Beje, netikėtai sunkiai susirgęs socialdemokratas Vaitiekus Gaidukevičius rinkimų sąrašuose taip pat yra. Jo partijos bendražygiai tikisi, kad jis iki rinkimų pasveiks.

Plačiausias sąrašas

Pretendentų į būsimus rinkimus neslepia ir valstiečiai liaudininkai. Jų vadovas Jonas Jarutis be skrupulų išvardino pirmąjį sąrašo dešimtuką. Pirmasis jame pats meras, paskui jį eina dabartinis Tarybos narys Leonas Apšega, seniūnas Vidmantas Paliulis, Kupiškio rajono savivaldybės administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis, seniūnai Vladas Juškevičius bei Julius Vytautas Semėnas, Tarybos narės Genė Žilinskienė, Zita Kaušakienė ir Vita Vadoklytė.

Iš viso Valstiečių liaudininkų sąjunga pasiūlė 50 savo partijos narių. Tarp jų yra nemažai ir naujų veidų: Kupiškio Jaunimo centro direktorė Gaila Matulytė, bitininkas Juozas Žeimantas, ūkininkas Antanas Dobrovolskis, Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Kupiškio skyriaus medžioklės žinovas Bronislovas Juodviršis ir kiti.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video