2024/05/18

Mirusiųjų ramybę drumsčia gyvieji

Kas gali būti šventa žmogui, kuriam kyla noras pasilinksminti ant kapinių. Tokios mintys kyla matant ant žydų kapavietės Taikos gatvėje, šalia miesto vandentiekio bokšto, besimėtančius alaus butelius bei kitas šiukšles, išlaužytus suoliukus ir vandalų nuniokotą paminklą. Su siaubu į tokias kupiškėnų orgijas žiūri ir savo mirusius artimuosius čia aplankantys užsieniečiai. Tačiau tokia realybė – visame rajone turime vienintelį policijos patrulių ekipažą, kuris visko sužiūrėti nebegali.

Nepagarba mirusiesiems

Į redakciją kreipėsi viena rajono istorijos mokytoja (vardas ir pavardė redakcijai žinoma). Moteris norėjo priminti kupiškėnams, kuo istorijoje svarbi jaunimo linksmybių vieta tampanti kapavietė Taikos gatvėje šalia vandentiekio bokšto ir papasakoti, kaip tokią nepagarbą šventoms vietoms vertina miesto svečiai.

Pedagogė pasakojo neseniai eidama pro kapines pastebėjusi verkiančią moterį. Tačiau pabandžiusi pakalbinti ją, kupiškėnė suprato, kad tai – užsienietė. Nesupratusios viena kitos moterys išsiskyrė. Tačiau šį susitikimą prisiminusiai mokytojai į akis krito nuostabos sukaustytas svetimšalės žvilgsnis, kai lipdama laiptais nuo kapavietės paminklo ji išvydo krūvas čia paliktų šiukšlių.

“Dažnai sustoju eidama pro paminklą – čia palaidotas mano giminaitis. Ir būna labai skaudu, kai ant šių kapų matau mėtomas šiukšles. Paaugliai susėdę ant paminklinių akmenų rūko. Nors jaunimo aš nesmerkiu – vaikai gal nežino tų tragiškų istorijos įvykių. Negražu ir kai žmonės šunis čia vedžioja, – emocijų dėl nepagarbos mirusiesiems neslėpė pašnekovė. – Šiai vietai, manau, trūksta dėmesio – nesvarbu, kad gėlytės auga ir suoleliai pastatyti, reikia prižiūrėti, kad bent šiukšlių ten nebūtų. Galėtų ir policija čia dažniau užsukti„.

Liepos 18 – 20 dienomis kaip tik sukanka 69 metai, kai šioje kapavietėje buvo palaidotos pirmosios genocido aukos. Be žydų, amžinąjį poilsį čia 1941 m. taip pat surado vokiečių nacistų bei jų talkininkų nužudyti lietuviai bei kitų tautybių žmonės, vienaip ar kitaip prijautę sovietų valdžiai.

Paminklą perdažė

“Kupiškėnų mintims„ apsilankius kapavietėje žurnalistai sutiko čia besidarbuojančius bendrovė “Kupiškio komunalininkas„ darbuotojus. Vienas jų, prisistatęs Petru, paaiškino, kad nuspręsta baltais dažais perdažyti betoninį paminklą. Mat pernai ant jo vandalų nupieštų žvaigždžių išvalyti neįmanoma.

“Viską bandėm ir virtuvės valiklius, ir druskos rūgštį – niekas iš betono nebeišima tų piešinių, todėl tenka perdažinėti. Nors kiek paminklas išliks švarus, dar neaišku – negerbia jaunimas tokių vietų. Matot, kiek aplinkui pritepliota. Reikės dar ir suolelius išlaužytus sutvarkyti„, – kalbėjo darbininkas.

Pasak Kupiškio rajono savivaldybės Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vyresniojo specialisto Antano Odino, tai ne pirmas kartais, kai tenka perdažinėti žydų kapavietės paminklą ir taisyti čia pastatytus suolelius. Tokie darbai buvo atlikti ir prieš dvejus metus.

“Tai jau sena problema. Ir tuo turėtų dar labiau susirūpinti mūsų policija. Žmonės mato, kas darosi kapinėse, kviečia policiją, bet šie nevažiuoja, nes neturi pakankamai pajėgų. O mums dėl išteplioto paminklo ir daromos netvarkos reikia pinigus leisti. Bet ką padarysi, kai niekam neįdomu…„, – sakė A. Odinas.

Žmonės nebepraneša

Kupiškio rajono policijos komisariato vyresnioji patrulė Vilė Sezonienė patikino, kad pastaruoju metu nebuvo gauta jokių pranešimų apie netinkamą elgesį Taikos gatvės kapinėse. Didesni incidentai šioje vietoje užfiksuoti prieš metus, kai buvo sulaikytas vienas vaikinas, įtariamas vandalizmu. Tuomet tokie pažeidimai buvo užfiksuoti visame mieste, tačiau daugiau kaltininkų pareigūnams surasti nebepavyko.

“Tokia jau ten vieta. Tikrinti ją nuolat neįmanoma – visame rajone dirbantis vienas patrulių ekipažas pamatyti visko negali. O pro šalį važiuodami pareigūnai visada pasižiūri, – sakė patrulė, – Pernai ir užpernai patys žmonės labai aktyviai pranešinėjo apie kapinėse vykstančius negerus darbus. Tada mes nuvažiuodavome ir iš pasalų sulaikydavome pažeidėjus. Bet šiemet tokių skambučių iš gyventojų dar nesame gavę„.

Už chuliganizmą, pasak policijos atstovės, skiriama bauda nuo 100 iki 300 litų arba administracinis areštas iki 30 parų.

Plačiau skaitykie „Kupiškėnų mintyse“.

——-
Autorius: Rita LUKŠIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video