2024/05/04

Rajono politikų turtai – nuo milijonieriaus iki skurdžiaus

Internete jau yra paviešinta informacija apie pernykštę mūsų rajono politikų finansinę padėtį. Čia bet kuris, nors šiek tiek išmanantis skaitmeninių technologijų galimybes, gali peržiūrėti 2008 metų metines Lietuvos gyventojų turto deklaracijas. Tačiau viešumoje pasigirsta nuomonių, kad jose daug painiavos ir todėl galimybių nuslėpti neparankius duomenis vis dar yra. Neįtikėtinai atrodo ir kai kurios mūsų rajono politikų deklaracijos.

Yra ir milijonierius

Kupiškio rajono Tarybos narių turtas pernai vidutiniškai siekė vos daugiau nei 200 tūkst. litų. Tačiau tarp jų turėjome ir vieną milijonierių.

Šešiaženkle suma pasigirti galėjo tik Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjungos narys Laimutis Baltrūnas. Nuo 2007-ųjų savo turtą stambus ūkininkas valdo gana stabiliai. Pernai jo sąskaitoje gulėjo beveik 270 tūkst. litų, dar už daugiau nei 930 tūkst. litų politikas turėjo nekilnojamojo turto. Daugiau nei 100 tūkst. litų piniginių lėšų bei turto deklaravo ir L. Baltrūno žmona Laimutė Baltrūnienė.

Nuo 2007-ųjų šie duomenys nedaug tesiskyrė – keliomis dešimtimis tūkstančių litų.

Pats milijonierius teigė turtingiausiu rajono Taryboje nesijaučiąs – jo sąskaitas dažnai papildo paskolos. Gautų ir negrąžintų paskolų praėjusiais metais L. Baltrūnas turėjo daugiau nei 441 tūkst. litų.

„Turiu žemės, žemės ūkio technikos, pastatų. O gryni pinigai gaunami už parduotą produkciją. Stengiamės savo sąskaitoje visuomet turėti bent 150 tūkst. litų. Tokia suma reikalinga juodai dienai. O milijonierius esu tik pagal deklaracijos duomenis, realybėje toks nesijaučiu. Kuris ūkininkas dabar gali pasigirti pinigų krūvomis“, – su „Kupiškėnų mintimis“ kalbėjosi pašnekovas.

Turtuolių sąskaitos – tuščios

Nedaug iki milijonieriaus statuso betrūksta ir tos pačios Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjungos nariui Alvydui Mažeikiui. Nekilnojamojo turto jis turėjo už 720 tūkst. litų. Tačiau pažvelgus į statybų versle besisukančio politiko pateiktą turto deklaraciją kyla abejonių ar A. Mažeikis turtuolis, ar skurdžius. Mat 2007-aisiais ir 2008-aisiais šis politikas nedeklaravo jokių piniginių lėšų. Be to, A. Mažeikis turi beveik pusę milijono skolos.

Jo žmonos Vilmos Mažeikienės -Kupiškio rajono Savivaldybės kontrolierės – sąskaitoje 2008 metais buvo daugiau nei 83 tūkst. litų piniginių lėšų.

Tikrosios Mažeikių šeimos finansinės situacijos išsiaiškinti nepavyko – šeimos galva į „Kupiškėnų minčių“ skambučius neatsiliepė. O V. Mažeikienė tikino į savo sutuoktinio reikalus nesikišanti: „Reikėtų pakelti popierius, kad galėčiau pasakyti, koks turtas nurodytas deklaracijoje. O apie tuščias vyro sąskaitas nieko negaliu pasakyti, tai yra jo reikalai“.

Ne itin sėkmingi piniginėmis įplaukomis pastarieji metai ir ūkininkui Ričardui Barzdeniui. 2008-aisiais jo sąskaitoje gulėjo vos 466 litai. Tačiau nekilnojamojo turto šis Tarybos narys turi daugiau nei pusę milijono. Tiesa, jo pečius slegia ir 351 tūkst. litų paskola.

Stabiliai kaupia

Pusiaukelėje iki pirmojo milijono Tarybos narys Povilas Gurklys. Be jokių skolų šis verslo atstovas deklaravo daugiau nei 85 tūkst. litų turto bei 416 tūkst. litų piniginių lėšų. Nuo 2007-ųjų jo bendras turtas išaugo beveik dvigubai.

Pusmilijonį sėkmingai susikrovė ir liberalcentristas Gintautas Mockus. Piniginių lėšų bendrovės „Gilota“ direktorius pernai turėjo 45 tūkst. litų, o jo registruotas turtas, vertybiniai popieriai, meno kūriniai ar juvelyriniai dirbiniai įkainoti daugiau nei 484 tūkst. litų. 2008 metais G. Mockus dar iš ankstesnių metų vilko paskolos jungą, pernai jam buvo likę atiduoti 42 tūkst. litų. Be to, šis politikas yra ir pats paskolinęs daugiau nei 120 tūkst. litų.

Nesusipykę su turtą nešančiais aitvarais ir dar keli rajono Tarybos nariai. Tarp tokių galima išskirti ūkininkę, Tarybos narę Genę Žilinskienę, kuri pasiėmusi 107 tūkst. litų paskolą praėjusiais metais turėjo per 312 tūkst. litų įkainoto turto ir beveik 96 tūkst. litų piniginių lėšų. Kartu su vyru Antanu ši politikė sukaupė per 700 tūkst. litų.

Vidutiniokai

Daug kam buvęs Kupiškio rajono meras, Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjungos narys Leonas Apšega vis dar neatsiejamas nuo didelio turtuolio statuso. Tačiau jo bendras turtas, 2008 m. metinės gyventojų turto deklaracijos duomenis, tesiekia vos daugiau nei 260 tūkst. litų. Kartus su žmona Palmyra Apšegos turi 535 tūkst. litų verto turto.

Kiek daugiau nei visų Tarybos narių turto vidurkis, užgyvenęs turto yra liberalcentristas Audronijus Zulonas. Jo registruotas turtas pernai siekė per 300 tūkst. litų, piniginių lėšų šis politikas turėjo daugiau nei 28 tūkst. litų.

Daug kam gali būti neįtikėtina ir tai, kad tarp vidutiniokų ir verslininkas Benediktas Gricius. Valstietis liaudininkas ir jo žmona Ina nekilnojamojo turto ir piniginių lėšų turi daugiau nei 376 tūkst. litų. Tačiau net 883 tūkst. litų sutuoktiniai yra paskolinę. O patys turi beveik 10 tūkst. litų skolos.

Dabartinio Kupiškio rajono mero Jono Jaručio ir jo pavaduotojo Aido Mikėno, pagal jų pateiktas deklaracijas, turtuoliais taip pat nepavadinsi. Jie nuo Tarybos narių, pretendentų į milijonierius, gana smarkiai atsilieka.

Meras pernai turėjo 45 tūkst. litų registruoto turto bei daugiau nei 87 tūkst. litų piniginių lėšų. Jo turtas nuo 2007 metų išaugo apie 30 tūkst., tačiau 2008-aisiais prisidėjo nemaža beveik 200 tūkst. litų paskola.

A. Mikėno sukauptas turtas siekia daugiau nei pusantro šimto tūkstančių litų, o jo piniginės lėšos vos viršija 4 tūkst. litų. Be to, mero pavaduotojui iš paskos kelinti metai velkasi paskola – 2008-aisiais dar liko negrąžinta beveik 60 tūkst. litų skola.

Tačiau palyginus su 2007 m. šis politikas praturėjo 60 tūkst. litų. Menkai šeimos biudžetą pildė ir A. Mikėno žmona Eglė Mikėnienė – nuo užpernai moteris nedeklaravo jokio registruoto turto, vertybinių popierių, meno kūrinių ar juvelyrinių dirbinių. Tik pernai E. Mikėnienė savo sąskaitoje sukaupė 2 627 litus.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida STAKYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video