2024/05/17

Biudžeto skyles lopys mokytojų sąskaita

Kupiškio valdininkai rizikuoja užsitraukti rajono mokytojų nemalonę. Nuo rugsėjo dirbantys už mažesnį atlyginimą pedagogai jau klibinami ir dėl per pigaus maitinimo mokyklų valgyklose. Savivaldybės kontrolieriaus tarnyba nusprendė kuo greičiau ištirti, ar 3- 4 litus kainuojantys pietūs mokymo įstaigų darbuotojams atitinka dabartines rinkos sąlygas. Spėjama, kad nusižengimų šioje vietoje rasti nebus sunku. Mokytojai savo ruožtu nuo tokių naujovių žada gintis streiku.

Gavo anketas

Pastaruoju laiku rajono mokyklų direktorius pasiekė Kupiškio r. savivaldybės Kontrolieriaus tarnybos anketos. Jose išdėstyti klausimai mokytojų kolektyvuose sukėlė „karštas“ diskusijas. Mat iš bendro konteksto buvo galima suprasti, kad susidomėta mokytojų maitinimu.

„Taip, gavome tokias anketas. Dėl jų tarp mokytojų kilo įvairių šnekų. Klausimuose domimasi valgyklos išlaidomis, mokytojų, darbuotojų ir mokinių maitinimu. Iš anketos supratome, kad tikslas – mokytojams pakelti maitinimo kainas“, – apie gautas anketas su „Kupiškėnų mintimis“ kalbėjosi Adomynės pagrindinės mokyklos direktorė Danguolė Mašauskienė.

Tokie įtarimai šios mokyklos kolektyvo nenudžiugino. Pasak direktorės, čia dirbantys aštuoni pedagogai tikrai nieko „neapvalgo“, o kiti darbuotojai atsineša savo maisto: „Seime parlamentarai savo valgykloje gali pigiai valgyti, nors ir gauna visokių papildomų privilegijų, o mes jau nebegalime. Bet jei reikės, tai ką gi – mokytojų kambaryje vėl virsimės arbatą ir valgysim sumuštinius“. Be to, pašnekovės teigimu, papildomai uždėtas krūvis valgyklai. Joms teks viską perskaičiuoti iš naujo ir pildyti krūvas dokumentų„.

Tolerantiškiau į anketas pažvelgė Subačiaus gimnazijos direktorė Janina Ivanovienė. Vadovė su kolektyvu kol kas apie tokius tyrimus nesišnekėjo, tačiau jos nuomone, sunkmečio sąlygomis tektų paklusti ir tokioms naujovėms.

Streikuos

Vieninteliu žodžiu „streikas“ į tokius Kupiškio rajono savivaldybės svarstymus atsakė Lietuvos švietimo ir mokslo profesinių sąjungų federacijos Kupiškio susivienijimo pirmininkė Regina Bartienė. Moteris pirmą kartą iš žurnalistų išgirdusi apie mokykloms išsiuntinėtas anketas tvirtino tuoj pat imsianti aiškintis, kas iškėlė tokią idėją.

„Tokio absurdo dar negirdėjau…. Kodėl mes turėtume valgyti brangiau, juk patys išlaikome valgyklas, patys čia budime, padedame, – piktinosi pašnekovė, – Kur jūs matėte, kad kokiam restorane ar kavinėje būtų skirtingos kainos vaikams ir suaugusiems“. Jei sprendimas mokytojus maitinti brangiau bus priimtas, R. Bartienė patikino, kad Savivaldybė sulauks jos kolegų vizito: „Tuoj pat išsirikiuosime. Tegu pasako, kur dar Lietuvoje dedasi tokie dalykai“.

Ieško nusižengimų

Iš tiesų panašų pavyzdį mūsų rajono Savivaldybė, matyt, nusižiūrėjo nuo uteniškių. Čia rugsėjo pirmąją pedagogai iš viso negalėjo pietauti mokyklų valgyklose. Mat Utenos politikai paskaičiavo, kad mokesčių mokėtojams juos maitinti per brangu – juk iš biudžeto skiriamos lėšos valgyklų darbuotojų atlyginimams, naudojamai elektrai ir vandeniui. Šiuo metu toks sprendimas Utenoje laikinai panaikintas, tačiau spalį kaimynai vėl peržiūrės šį klausimą.

Artimiausiu metu ir mūsų valdininkai spręs, kaip sutvarkyti maitinimą mokyklų valgyklose. Pradžią šiam darbui jau padarė Kupiškio r. savivaldybės kontrolierė Vilma Mažeikienė. Jos iniciatyva į švietimo įstaigas išsiųstos paniką tarp mokytojų pasėjusios anketos.

„Kol kas vyksta tyrimas ir kol nėra galutinių išvadų, nieko konkretaus teigti negaliu. Tačiau mano manymu, rizika dėl nusižengimų galiojantiems teisės aktams dėl valgyklų darbo yra. Aš įžvelgiu čia šiokių tokių prasilenkimų – ar normalu, kad sunkmečio sąlygomis pietaujama už tokias mažas kainas, su dabartinėmis rinkos kainomis jos visiškai nedera“, – apie pradėtą tyrimą šnekėjo V. Mažeikienė.

Pasak kontrolierės, valgyklų kainos jau nuo sovietmečio per daug mažos ir tai nėra normalus reiškinys.

Pašnekovės teigimu, mokyklų valgyklas tikrinti nuspręsta vykdant Savivaldybės biudžeto auditą. Tokiu būdu ieškoma sričių, kur galima pataupyti.

O mokytojai, anot jos, turės prisitaikyti prie sunkesnių sąlygų.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida STAKYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video