2024/05/03

Kelias į sąvartyną žmones dar traukia

Jau beveik savaitė oficialiai uždrausta vežti atliekas į rajono sąvartynus. Tačiau, kad ir kaip stengtasi numarinti didžiuosius šiukšlynus, gyvasties ten dar yra.

Patyliukais dar veža

Apie naująją šiukšlių išvežimo tvarką paskutinį mėnesį, prieš įsigaliojant naujajai tvarkai, Kupiškio rajone buvo itin dažnai skelbiama. Žmonės šiukšlynų uždarymui taip pat ruošėsi – paskutiniąsias “laisvės„ dienas sąvartynuose buvo galima pamatyti netgi transporto kamščius. Gyventojai iš namų vežė viską, kas nereikalinga.

Tačiau išaušus sąvartynų uždarymo dienai, į šiukšlių “kapines„ vis dar vinguriavo pavieniai gyventojai. Net medžio šakų ir buitinių atliekų pakrautas traktorius užsuko į Subačiaus sąvartyną.

“Čia jau ne pirmas žmogus, atvežęs šiukšlių. Tik nebauskit jo – žmogelis infarktą iš baimės gaus„, – naujųjų taisyklių nepaisantį subatėną gynė metalo laužą šioje vietoje rinkęs vyriškis.

Prisistatyti nenorėjęs pašnekovas neslėpė savo nuomonės apie sąvartynų likvidavimą. Jo teigimu, nuo šiol teks gėrėtis šiukšlėmis užverstais miškais ir pakelių krūmais. Vyro nuomone, žmonių kultūra dar nesiekia tokio lygio, kad naudotųsi konteineriais. Be to, anot jo, sąvartynuose būdavo paprasčiau viską sutalpinti nei į vieną mažą dėžę.

Kalbintas šiukšlyno „sanitaras“ darbuojasi ne tik mūsų krašte, todėl puikiai žino rajonų, kur jau uždaryti sąvartynai, situaciją. Ten, anot jo, žmonės jau pajuto taršos bangą.

“Kam reikėjo viską naikinti, ir taip buvo gerai: atvažiuodavo traktorius, patvarkydavo, mes irgi kai ką aprinkdavome. Ir žmonės patenkinti buvo…„, – sakė pašnekovas.

Dar neveja

Apie nelegalius sąvartyno lankytojus neslėpė žinąs ir pats Subačiaus seniūnas Vidmantas Paliulis. Tačiau pirmosiomis dienomis jis nepuolė į sąvartyną: “Kai kurie žmonės manęs ir šiandien atsiklausė. Jei labai reikia, tai aš dar leidžiu jiems vežti šiukšles į sąvartyną. Svarbiausia, kad negrūstų į pamiškes. Nes jei pradėsi iš karto stabdyti, atsivers krūva nelegalių šiukšlynų. Baudomis, manau, irgi šitų problemų neišspręsime„.

Į sąvartyną nesiveržė ir Kupiškio seniūnas Julius Vytautas Semėnas: “Tokie dalykai turi būti diegiami palaipsniui, nejaugi mes ir vėl norime, kad viskas atsidurtų pamiškėse, pakelėse ir iš ten kažkas vėl viską surinkinėtų. Esame pasirengę priimti atliekas, pardavinėjami konteineriai, didžiagabaritėms atliekoms įrengtos specialios vietos. Gyventojai tik turi priprasti savo šiukšles pristatyti į vietą„.

Bendrovėje sumaištis

Pats darbo įkarštis bendrovėje “Kupiškio komunalininkas„. Čia per pirmąsias aštuonias liepos dienas išvežta tiek šiukšlių, kiek per visą birželio mėnesį.

“Kol kas pas mus sumaištis, padaugėjo popierizmo, planuojame įsigyti papildomos technikos, perskirstome darbuotojų pareigas bendrovėje. Ne viskas mus tenkina ir paties regiono sąvartyno tvarka. Kol kas čia dar nesureguliuoti transporto srautai – ruošiame šiukšlių vežiojimo grafikus„, – apie pirmąsias darbo dienas uždarius sąvartynus pasakojo UAB “Kupiškio komunalininkas„ direktoriaus pavaduotojas komunaliniam ūkiui Sigitas Dulksnys.

Tačiau pašnekovas tikisi, kad toks bumas praeis. Sunkoka pradžia, anot jo, buvo ir kituose rajonuose, kur jau veikia tokia šiukšlių rinkimo tvarka.

Nors dabar komunalininkų mašina į Panevėžio rajoną važiuoja 5 – 6 kartus per dieną, pavaduotojo spėjimu, šis skaičius ateityje nusistovės ir bus dvigubai mažesnis.

Tačiau, kad ir kaip ten būtų, gyventojų konteinerių bendrovė dažniau nei buvo iki šiol netuštins. Gali būti, kad šiukšlių vežimo reisų skaičių per mėnesį netgi sumažins.

Konteinerių neperka

Įsigaliojus naujajai tvarkai gyventojų aktyvumą komunalininkai pajuto tik mieste. Kaime, S. Dulksnio, duomenimis, konteinerių dar niekas nepageidauja įsigyti.

Paklaustas, ko labiausiai baiminosi prieš įvedant naująją tvarką, S. Dulknys tvirtino nerimavęs dėl žmonių priekaištų neva jų sumokėti pinigai už atliekų išvežimą nusės į bendrovės kišenę. Tačiau gyventojai, pasak vyriškio, turėtų suprasti, kad kainuoja ne tik pats vežimas, bet ir regioninio sąvartyno eksploatavimas.

Taip pat pavaduotojas būgštauja, kad žmonės nepradėtų krauti visko į konteinerius: “Yra sąvartyno taisyklės ir mes negalime vežti visko. Jei žmonės pradės akmenis krauti į konteinerius, mes juos pilsime lauk. Turime įprasti atliekas rūšiuoti: kai ką galime deginti, kai ką kompostuoti. Taip pat juk visur stovi specialūs konteineriai stiklui, popieriui ir plastikui„.

Nepajėgūs tikrinti

Komunalininkai jau paliko seniūnijų sąvartynus aplinkosaugininkų žiniai. Tačiau pastarieji šiukšlynų kontroliuoti važiuos tik rugsėjį. Sunkmečio prispausta Kupiškio rajono Aplinkos apsaugos agentūra neturi lėšų saugoti sąvartynų.

Tačiau į pranešimus apie ten vykstančius nusižengimus tarnyba reaguos. Šiukšlių iki vieno kubo atvežę gyventojai bus baudžiami 100 – 200 litų bauda, už didesnius atliekų kiekius bausmę nuo 400 iki 600 litų skirs teismas.

“Darbo mums tikrai padaugės. Tačiau iš patirties, prognozuoju, jog turi praeiti pereinamasis laikotarpis, kad žmonės atliekas dėtų ten, kur galima. Baudos, manau, čia irgi padės„, – sakė agentūros vedėja Vita Stančikienė.

——-
Autorius: Ingrida STAKYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video