2024/05/03

Dėl rinkliavos už atliekas vieningos nuomonės nėra

Rajono savivaldybėje vyko pasitarimas dėl rinkliavos už buitinių atliekų tvarkymą nuostatų. Pasitarime dalyvavo Savivaldybės administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis, jo pavaduotojas Vaitiekus Gaidukevičius, mero pavaduotojas Aidas Mikėnas, Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėja Marijona Pečkuvienė, UAB „Kupiškio komunalininkas“ direktorius Rimantas Stundys, direktoriaus pavaduotojas komunaliniam ūkiui Sigitas Dulksnys bei vyriausioji buhalterė Algimanta Jablonskienė.

Aišku, kad neaišku

Kupiškio rajono savivaldybė nuo liepos 1 dienos planuoja įvesti vietinę rinkliavą už atliekų tvarkymą, todėl artėjant numatytam terminui reikia patvirtinti Vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą nuostatus.

Pasak R. Stundžio, kol kas dar yra daug neatsakytų klausimų, susijusių su rinkliavos rinkimu ir pačių atliekų gabenimu į naująjį regiono sąvartyną Liūdynės kaime (Panevėžio r.), nes bus uždaromi visi iki šiol veikę sąvartynai. Atliekas reikės vežti beveik aštuonis kartus toliau, taip pat žymiai padidėja taip vadinamas vartų mokestis – paskutiniais duomenimis jis siekia iki 80 litų už vieną toną atliekų. Iki šiol atliekos buvo matuojamos kubiniais metrais, o kaip dabar jas reikės pasverti – kol kas neaišku.

Rinkliava bus, bet neaišku kokia

Daugiausiai diskusijų sukėlė klausimas, kaip surinkti mokesčius už atliekas – ar pagal deklaruotą gyvenamąją vietą, ar pagal gyvenamąjį plotą. Abu variantai turi savo pliusų ir minusų.

„Jeigu skaičiuotume pagal gyventojų skaičių, tai yra didelių netikslumų, nes remiantis gautais duomenų bazės duomenimis, kai kuriuose daugiabučiuose namuose beveik pusė butų yra negyvenami, o kitur viename bute savo gyvenamąją vietą deklaravo 10-12 žmonių, – sakė „Kupiškio komunalininko“ direktorius. – Mums būtų paprasčiau skaičiuoti pagal gyvenamąjį plotą, nes kiekvienas butas turi savo savininką, tačiau ir čia sunku išvengti nelygybės“.

Mero pavaduotojas A. Mikėnas siūlė pasidomėti kitų rajonų savivaldybių patirtimi ir sau prisitaikyti tinkamiausią variantą. „Kai kurios rajono savivaldybės už šiukšles ima pagal gyvenamąjį plotą, nepriklausomai nuo bute gyvenančiųjų skaičiaus, – sakė jis.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video