2024/05/16

Vargai ir džiaugsmai prie Lėvens tvenkinio

Kupiškėnai šią vasarą džiaugiasi prie Lėvens tvenkinio, vadinamo Kupiškio mariomis, sutvarkytu paplūdimiu, naujai pastatyta gelbėtojų stotimi su valčių elingu, rekonstruotu viešuoju tualetu. Taip pat jau yra įrengti vandentiekio ir elektros tinklai bei sutvarkytas nuotėkų valymo įrenginys. Praėjusių metų liepos mėnesį prasidėjusį projektą “Subalansuoto vandens turizmo plėtros Kupiškio (Lietuva) ir Rezeknės (Latvija) savivaldybėse„, kurį įgyvendinant buvo sutvarkyta paplūdimio infrastuktūra, iš dalies finansavo Europos Sąjunga (ES). Darbas padarytas nemenkas, tačiau tai tik lašas jūroje, tobulinti visuomet yra ką.

Kas įkals vinuką?

“Kupiškėnų minčių„ skaitytojai pastebėjo, jog persirengimo kabinose yra itin reikalingos bent kelios drabužių pakabos. Kupiškio r. savivaldybės Urbanistikos ir ekologijos skyriaus vyriausioji specialistė Euchrida Sipavičienė taip pat pritarė, jog pakabų išties reikėtų, tačiau, anot jos, kai buvo pradėti tvarkymo darbai, apie šią smulkmeną nebuvo pagalvota, ir turėtumėme pasidžiaugti, jog iš viso buvo pastatytos bent kelios persirengimo kabinos. Ji dėl persirengimo kabinų patarė kreiptis į Kupiškio seniūnijos seniūną Julių Vytautą Semėną, tačiau šis pasakė, kad už tai yra atsakingi UAB “Kupiškio komunalininkas„ darbuotojai, kurie tvarko paplūdimių teritoriją, ir turėtų pasirūpinti, kad persirengimo kabinose atsirastų pakabos. UAB “Kupiškio komunalininkas„ direktorius Rimantas Stundys taip pat nusikratė šio darbo ir atrėmė, jog jei kas nors iš Savivaldybės atstovų lieptų, gal ir įrengtų pakabas.

O juk tereikia tik vieno kito vinuko, kad kupiškėnai būtų patenkinti. Kol aiškinamasi, kas atsakingas už tų nelemtų vinukų įkalimą, maudymosi sezonas artėja į pabaigą.

Kai turtas niokojamos, akys užmerktos

Taip pat gavome pranešimų, jog kai kurie kupiškėnai, užlipę ant gelbėtojų namelio, laužo jo stogo dangą. Pasirodo, taip iš tiesų ir yra, nes skarda keliose vietose gerokai įlenkta. R. Stundys nepaneigė šio fakto ir sakė jau seniai girdėjęs, jog nuo pat pirmų dienų, kai buvo pastatytas gelbėtojų namelis ir valčių elingas, žmonės ant jo pradėjo vaikštinėti. Dar daugiau, anot UAB “Kupiškio komunalininkas„ direktoriaus, yra gauta pranešimų, kad žmonės ten užlipę deginasi. Jis sakė, kol gelbėtojai budi (visomis savaitės dienomis nuo 11 iki 20 val.), jie savo namelį bei valčių elingą prižiūri, tad poilsiautojams neleidžia lipti ant stogo. Pasak R. Stundžio, šie, matyt, tai daro, kai gelbėtojų nėra, o tokius niekdarius turėtų išvaikyti policija.

Kupiškio policijos komisariato Viešosios tvarkos skyriaus viršininkas Vytautas Žurauskas konstatavo, jog marių teritorijoje yra ramu ir šiemet jokių viešosios tvarkos pažeidimų ten dar nėra užregistruota. Šią teritoriją policininkai apžiūri du kartus per savaitę, apvažiuodami reido metu.

Ar ne per retai? Mat daugumos kupiškėnų nuomone, prie marių mašinų stovėjimo aikštelėje ir teritorijoje aplink marias naktimis ar vėlyvais vakarais yra gana pavojinga. Ne paslaptis, jog ten yra mėgstama, ne visuomet turinčio ką veikti jaunimo susibūrimo vieta.

Projektas bus tęsiamas

E. Sipavičienė sakė, kad jau yra parengtas naujas projektas (buvusiojo tęsinys) “Subalansuota vandens turizmo ir aktyvaus poilsio infrastruktūros plėtra ir prtitaikymas vietos bendruomenės poreikiams Kupiškio (Lietuva) ir Rezeknės (Latvija) rajonų savivaldybėse“ ir mielai supažindino su juo.

Projekte numatoma Lėvens tvenkinio rekreacinėse teritorijose šalia Aukštupėnų, Pajuodupės, Vėžionių, Bagdonių, Paketurių, Drūlėnų, Palėvenėlės kaimų įrengti ir pertvarkyti esamas poilsio aikšteles (stovyklavietes), pertvarkyti esamus ir naujai įrengtus privažiavimus ir mašinų stovėjimo aikšteles, taip pat sutvarkyti paplūdimius, privežti smėlio, įrengti vaikų žaidimų aikšteles ir informacinius stendus, tualetus, persirengimo kabinas. Taip pat šiame projekte yra įtrauktas punktas, kuriame numatoma tvirtinti eroduojančius krantus lauko akmenimis, išvalyti apleistas rekreacines teritorijas nuo menkaverčių krūmų ir medžių prie Drūlėnų, Vėžionių ir Bagdonių kaimų. Manoma, kad, išrovus menkaverčius krūmus, ten bus sodinami nauji medžiai.

Tikimasi, kad didžioji dalis lėšų šiam projektui finansuoti taip pat bus gauta iš ES struktūrinių fondų. Projekte numatoma, kad 2010 metais visi darbai jau turėtų būti baigti. E. Sipavičienė sakė, kad šiam projektui yra skirti trys milijonai litų.

Turizmas pagyvės

Urbanistikos ir ekologijos skyriaus vyriausioji specialistė pasakojo, kad naujai įrengti paplūdimiai bus pritaikyti geresniam gyventojų ir atvykstančių turistų poilsiui, mat, turėdami tokias puikias marias, privalome jas išanaudoti. Jos nuomone, atsiradus naujoms poilsiavietėms, turizmas smarkiaii paėjės į priekį. Pasak E. Sipavičienės, dabar didžiausia problema yra ta, kad poilsiautojai, norintys paplaukioti valtimi ar baidarėmis, nuplaukę tam tikrą maršrutą, neranda poilsiaviečių, kuriose galėtų sustoti, pailsėti ir tęsti žygį toliau. Jos nuomone, turizmas itin pagyvės, kai bus įgyvendintas šis projektas, nes svečiai turės kur apsistoti. Vyriausioji specialistė paminėjo, kad prie Kupiškio marių ypač trūksta kaimo turizmo sodybų, mat šiuo metu oficialiai įregistruota yra tik viena. Verslininkai, pasak E. Sipavičienės, nemato tikslo investuoti į baidarių ar valčių nuomą, nes, kol prie marių nėra daugiau įrengtų poilsiaviečių bei turizmo sodybų, nebus ir turistų.

——-
Autorius: Sonata MOGYLAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video