2024/05/16

Vaikai laukia palankių sprendimų

Kupiškio rajono savivaldybės bendruomenės vaiko teisių apsaugos taryba surengė išvažiuojamąjį posėdį Subačiaus seniūnijoje. Posėdžio dienotvarkėje svarstyti šie klausimai – socialinis darbas su socialinės rizikos šeimomis ir globėjais, vaikų ir jaunimo užimtumas bei Paketurių Šv. Kazimiero vaikų globos namų auklėtinių gyvenimo sąlygų pagerinimas.

Subačiaus seniūnijos socialinė darbuotoja Rima Ragauskienė tarybos nariams papasakojo apie darbą su socialinės rizikos šeimomis Subačiaus seniūnijoje, iškylančias problemas. Pasak jos, Subačiaus seniūnijoje yra 18 socialinės rizikos šeimų, kuriose auga 40 vaikų, 2 seniūnijos vaikai yra globojami. Šeimos yra labai skirtingos, todėl ir padėti joms stengiamasi atsižvelgiant į esamą situaciją. Šių šeimų didžiausia problema – girtavimas. Kada girtauja tėvai – kenčia vaikai. Kad namuose būtų nors pačių paprasčiausių maisto produktų, kai kurioms šeimoms yra skiriamos maisto kortelės. Jeigu yra dirbančių šeimos narių, socialinės darbuotojos stengiasi rasti bendrą kalbą su jų darbdaviais. Sprendžiant socialinės rizikos šeimų vaikų problemas, bendraujama su mokykla, Kupiškio Vaiko teisių apsaugos tarnyba, Subačiaus seniūnija.

Kaip vieną iš problemų savo darbe, seniūnijos socialinės darbuotojos įvardijo susirūpinimą dėl savo saugumo. Vykstant lankyti socialinės rizikos šeimų, jų pačių kartais laukia grėsmingai nusiteikę tų šeimų nariai, todėl tikrai praverstų ir policijos pareigūno pagalba, o būtent Subačiaus seniūnija savojo apylinkės inspektoriaus neturi.

Kalbant apie vaikų užimtumo problemas, daug pastebėjimų ir minčių išsakė Subačiaus kultūros namų direktorė Irena Jėčiuvienė. Anot direktorės, vienas kultūros darbuotojas yra bejėgis prieš geriančių ir agresyviai nusiteikusių bei smurtaujančių jaunuolių būrį, todėl, baiminantis dėl kitų čia ateinančių jaunų žmonių, šokiai vyksta labai retai. Subačiuje nėra geros, sportiniu inventoriumi aprūpintos sporto salės, nešildomos kultūros namų patalpos, todėl jaunimo užimtumo problema labai aktuali. Mokykloje yra vaikų dienos centras, bet jį lanko tik 15 socialinės rizikos šeimų vaikų, nes jame dėl lėšų ir patalpų stokos kol kas daugiau vietų nėra.

Posėdyje dalyvavęs Subačiaus seniūnas Vidmantas Paliulis teigė, kad seniūnija niekada neatsisako pagelbėti nei socialiniams darbuotojams, nei pagalbos prašančioms šeimoms. Seniūnas sakė, kad skriaudžiami, patyrę patyčias ar smurtą vaikai visada gali ateiti į seniūniją ir ten sulaukti kvalifikuotos specialistų pagalbos – svarbu tik, kad būtų abipusis pasitikėjimas ir ryšis tarp seniūnijos darbuotojų bei gyventojų.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video